Україна купуватиме газ на зиму за власні та кредитні гроші – глава "Нафтогазу"

Україна купуватиме газ на зиму за власні та кредитні гроші – глава "Нафтогазу"

Фото: УНІАН

Виділити кредит на півмільярда доларів має восени Світовий банк.

У найближчі два тижні, у першій декаді липня, "Нафтогаз України" планує збільшити імпорт газу, аби закачувати його в підземні сховища для потреб в опалювальний період.

Про це сьогодні, 30 червня, під час Енергетичної конференції в Києві розповів глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає УНІАН.

"Ми плануємо відновити імпорт газу в липні. Точну дату не називаємо, але думаю, що це буде перша декада", – сказав Коболєв.

Компанія веде переговори із постачальниками з Росії та Європи.

"Залежно від цінової пропозиції будемо вибирати", – уточнив топ-менеджер.

"Нафтогаз" почне закуповувати газ для закачування до сховищ за власні кошти і розраховує після 20 липня проводити закупівлі за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку, з яким компанія затверджує всі необхідні умови закупівель. Існує ймовірність того, що частину кредиту від ЄБРР (загальна сума 300 млн євро) спрямують на закупівлю газу в Росії, але лише в разі цінової пропозиції, яка влаштує Україну.

Коболєв також уточнив, що компанія розраховує отримати у вересні-жовтні від Світового банку 500 млн доларів на закупівлю блакитного палива.

"Нафтогаз" очікує зниження споживання газу в опалювальний сезон на 10%. Воно має відбутися за рахунок зростання енергоефективності та економії населенням.

До опалювального сезону "Нафтогаз" хоче закачати в підземні сховища 14 млрд кубометрів блакитного палива. Коболєв розраховує, що за сприятливих погодних умовах цих запасів має вистачити, щоб Україна не закачувала в сховища більше газу, ніж це буде необхідно.

Нагадаємо, у 2016 році Україна не купує газ у Росії, а лише в країнах Європи – бо там дешевше. Тим часом російський "Газпром" оновив прогноз експортних цін на газ й знизив попередній показник.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація