Україна переходить "на дрова", а тепло в оселі подадуть набагато пізніше від традиційного 15 жовтня

Україна переходить "на дрова", а тепло в оселі подадуть набагато пізніше від традиційного 15 жовтня

Українців закликають переходити на альтернативні види палива / Фото: Погляд

Уряд планує скоротити споживання газу протягом п'яти років наполовину.

Тотальна економія газу, якого й так не вистачає Україні, дозволить протягом п'яти років скоротити його споживання на 50%. Водночас котельні масово переводять на альтернативні види палива і таких у державі цієї зими запрацює вже 498.

Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов, передає прес-служба Кабміну.

Цієї зими споживання блакитного палива хочуть зменшити на третину – за рахунок переходу "на дрова" (4% економії), оптимізації споживання тепла в багатоквартирних будинках, відключенню окремих приміщень та будівель (7%). Модернізація котелень та систем теплопостачання дасть можливість зекономити ще 4,6%.

"Ці заходи у підсумку дадуть змогу заощадити 15% природного газу, решту 15% планується заощадити за рахунок дещо пізнішого, як зазвичай, старту опалювального періоду і дещо швидшого його завершення. За рахунок цього спробуємо витримати температурний графік згідно з нормативами", - уточнив Білоусов.

Крім того, промислові підприємства мають зменшити на третину свої газові "апетити".

"Держава прийняла рішення компенсувати інвестору, який встановить котельню на альтернативному паливі, різницю в тарифах (які дорожчі, ніж котельні на газу)", - розповів заступник міністра про заходи стимулювання економії блакитного палива.

Він зазначив, що перші 118 млн грн на компенсацію такої різниці в тарифах вже закладено в держбюджеті на 2014 рік.

Нагадаємо, учора, 16 вересня, минуло вже три місяці, як Україна не отримує російський газ. Кремль вимагає від Києва сплатити 5,3 млрд доларів боргу, які Україна частково не визнає. Запропонована ціна в 385 доларів за тисячу кубометрів (ураховуючи 100-доларову знижку) не задовольняє Київ. Тож увесь цей час тривають "газові" переговори. Дату чергової зустрічі у вересні можуть перенести вже вшосте.

5 мільярдів кубів газу бракує Україні для нормального проведення опалювального періоду

5 мільярдів кубів газу бракує Україні для нормального проведення опалювального періоду

Повʼязані теми:

Наступна публікація