Україна – під "амбреллою". Гонтарева пояснила, чому НБУ не бачить підстав для зміцнення гривні

Україна – під "амбреллою". Гонтарева пояснила, чому НБУ не бачить підстав для зміцнення гривні

Гонтарева пояснила причини падіння гривні / Фото: УНІАН

Голова Нацбанку розповіла про причини падіння нацвалюти.

У січні гривня втратила позиції, бо третину місяця Україна святкувала й економіка майже не працювала, скоротилися валютні надходження від імпорту з-за кордону, а після свят українці кинулися скуповувати долари.

Такі причини падіння гривні назвала голова Нацбанку Валерія Гонтарева, передають "Українські новини". Вона уточнила, що регулятор не бачить підстав для зміцнення гривні.

"У нас гнучке курсоутворення, і я кожен місяць виходжу після засідання монетарного комітету і розповідаю, що буде. Коли я кажу, що у нас дефіцит current account, це означає, що у курсу немає можливості зміцнюватися і ризики збільшуються. Але я можу сказати, що у країн СНД ситуація гірша, адже ми знаходимося під "амбреллою" (парасолею)", – сказала Гонтарева.

Голова НБУ пояснила, що девальвація в січні не носила фундаментального економічного характеру.

"Країна десять днів відпочивала і ось люди вийшли після свят і що зробили? Купили валюту!", – пояснила Гонтарева.

Фундаментальними факторами, що впливають на поточний рахунок платіжного балансу, є девальвація валют країн-партнерів, повне торгове ембарго Росії й заборона РФ на транзит у треті країни для України.

Зміцнення гривні експерти очікують після надходження до України чергового траншу кредиту від МВФ у розмірі 1,7 млрд доларів. Виділення цієї позики "розблокує" надходження кредитних коштів і від інших міжнародних донорів. Загалом, у 2016 році Україна має отримати до 10 млрд доларів кредитів.

Курс долара США від НБУ

Create your own infographics
Курс євро від НБУ

Create your own infographics

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація