Україна поскаржилася в СОТ на Росію через заборону на ввезення фруктів та овочів

Україна поскаржилася в СОТ на Росію через заборону на ввезення фруктів та овочів

Між Україною та Росією посилилася торгівельна війна / Фото: gazeta.ua

Через заборону українські аграрії можуть недоотримати за два місяці 17 мільйонів доларів.

Міністерство торгівлі та економічного розвитку України поскаржилося у Світову організацію торгівлі на Росію через те, що вона повністю заборонила ввезення на свою територію із 22 жовтня рослинної продукції з України та транзитні овочі та фрукти з інших країн через Україну.

Держветфітослужба України перед цим детально вивчила ситуацію і зазначила, що російська сторона не дотримується положень двосторонньої угоди та Міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів, оскільки офіційних звернень з Москви про порушення в Україну не надходило. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Міністр агрополітики Ігор Швайка уточнив, що Україна експортувала в Росію помідори, огірки, цибулю, коренеплоди, яблука, груші, айву, абрикоси, вишні, черешні, сливи, персики та картоплю.

У цілому за дев'ять місяців 2014 року Україна експортувала в РФ 81 тис. тонн плодоовочевої продукції та картоплі (за весь 2013 рік було 133,2 тис. тонн) на загальну суму 45,8 млн доларів.

"Таким чином, якщо заборона буде діяти до кінця поточного року, втрати сільгосптоваровиробників можуть становити до 17 мільйонів доларів, а можливі втрати після продовження дії заборони у 2015 році можуть скласти до 62 мільйонів доларів", - зазначив Швайка.

Нагадаємо, Росія вже вісім останніх років постійно забороняє українську продукцію, а Київ не заборонив поки нічого російського.

Росія заборонила постачання м'яса з Молдови

Росія заборонила постачання м'яса з Молдови

Повʼязані теми:

Наступна публікація