Україна розраховує на нові гроші після траншу від МВФ

Україна розраховує на нові гроші після траншу від МВФ

Фото: Getty Images

Курс гривні вже почав відкочуватися на позиції, властиві йому до нагнітання хвилі негативних очікувань.

Мільярд від Міжнародного валютного фонду вже допоміг Україні, хоча черговий транш фінансової допомоги почне надходити тільки з п'ятниці. Однак уже в четвер зранку цифри на табло обмінників почали зменшуватися, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Після оголошення про черговий транш МФВ долар одразу дешевшає на 10-15 копійок. Але на кількість охочих купити чи продати валюту це не вплинуло. "Як продавали, так і купують", - кажуть в обмінниках.

МВФ вирішили, чи надавати Україні черговий транш

МВФ вирішили, чи надавати Україні черговий транш

Новина з Вашингтона заспокоїла паніку на валютному ринку. Після обвалу гривня нарешті почала зміцнюватися. Від 10:00 ранку долар здешевів із 26,45 до 26,20 грн. І це при тому, що фізично транш до України ще не дійшов. "Як правило, гроші ми отримуємо після рішення протягом кількох днів. Тому ми очікуємо", - пояснив заступник глави НБУ Олег Чурій.

Кошти підуть на зміцнення золотовалютних резервів України. І хоча сума кредиту в 1 мільярд євро менша, ніж Україна планувала отримати з самого початку, рішенням МВФ у нашій країні задоволені. Бо завдяки цьому Україна зможе отримати ще 600 мільйонів доларів кредиту від Єврокомісії. А також розміщувати Євробонди під гарантії уряду США.

Економісти кажуть, що лише мільярдом справа не має завершитися. Бо певне економічне піднесення від траншу та залучення нових кредитів триватиме близько місяця, а далі світова спільнота вимагатиме від України нових дій і реформ. І Києву вкрай необхідно залишатися в межах програми МВФ, бо там ставка за кредитами найменша. А співпраця з фондом вигідна не лише фінансово, а й репутаційно. "Позитивне рішення МВФ свідчить про те, що світ визнає – в Україні відбуваються реформи. Спроби Росії підірвати солідарність МВФ з Україною і зірвати рішення про транш провалилися", - наголосив президент Петро Порошенко.

Разом із тим в НБУ сподіваються вже до кінця року отримати ще 1,3 мільярда доларів кредиту. Щоправда, для цього знадобиться чимало реформ в банківському секторі та найголовніше – ухвалити якісний бюджет на 2017 рік.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація