Україна святкує річницю визволення від російського газу - Forbes

Україна святкує річницю визволення від російського газу - Forbes

Фото: УНІАН

Відмова від російського газу призвела до реформи газового ринку в Україні.

Українська державна нафтогазова компанія НАК "Нафтогаз України" святкує, але не те, про що ви подумали. "Нафтогаз" святкує свободу від російського природного газу – значне досягнення, враховуючи проблемну історію України з Росією.

Про це пише Тім Дейсс у статті "Святкування в Україні: рік без російського газу", опублікованій на сайті видання Forbes.

У заяві на корпоративному сайті в п'ятницю "Нафтогаз" повідомив: "Сьогодні перша річниця з моменту, коли "Нафтогаз" припинив імпорт газу з Росії". Компанія також пропонує перейти на веб-сайт, який підраховує кількість днів без імпорту російського газу.

"Це важливий рубіж для незалежної України, а всього три роки тому газ був основним символом політичної та економічної залежності України від свого північного сусіда", - йдеться в повідомленні. "Ця залежність, яка підтримувалася за рахунок маніпулювання обсягами поставок і цін на російський газ, змусила Україну піти на політичні та економічні поступки".

Залежність від імпорту російського газу була особливо болісною, коли навесні 2014 року Росія почала анексію тоді підконтрольного Україні Криму. За словами "Нафтогазу", "подолання цієї залежності було серйозною проблемою для керівництва компанії в 2014-15 роках".

"Нафтогаз" висловив подяку тим, хто допоміг йому подолати цей етап. "Менш ніж за два роки роботи, а також за допомогою наших західних партнерів, міжнародних фінансових інститутів, скоординованих зусиль президента, уряду і парламенту, нам вдалося досягти важливого результату: спроби російського керівництва використовувати газ для політичного тиску на Україну більше не ефективні".

"Газова залежність від Росії усунена. У "Нафтогазу" та інших українських імпортерів тепер є доступ до альтернативних джерел газу, і вони можуть обирати серед десятків постачальників",- йдеться у заяві.

Французька енергетична компанія зможе напряму постачати газ Україні

Французька енергетична компанія зможе напряму постачати газ Україні

Тим не менш, Україна залишається одним із основних шляхів для поставок російського газу членам ЄС, і країна забезпечує надійний транзит. Росія припиняла постачання газу в Україну в зимовий період двічі за останні десять років через різнісуперечки за контрактами, повідомляє Bloomberg. Вдруге, у 2009 році, затримка тривала протягом трьох тижнів, і змусила деякі країни Східної Європи нормувати газ. Близько 40% продажів Росії до Європи проходять через Україну.

"Нафтогаз" додав, що залежність від імпорту російського газу також допомогла компанії отримати прибуток. За два роки з однієї з найбільш збиткових компаній у Східній Європі вона перетворилася в компанію з найбільшим внеском в державний бюджет України, повідомляють у компанії.

Відмова від російського газу призвела до реформи газового ринку в Україні, а також реформу корпоративного управління компанії.

"За три роки боротьби на енергетичному фронті, "Нафтогаз" став самодостатньою компанією і перестав бути тягарем для державного бюджету; в Україні формується вільний європейський газовий ринок; клієнти вчасно отримують газ і опалення, і немає ніякої необхідності йти на політичні поступки Росії", - говорять в "Нафтогазі". "Україна змогла збільшити свій військовий бюджет у кілька разів і захистити себе, замість того, щоб фінансувати марнотратне перехресне субсидування".

Росія зі свого боку втратила частку на ринку газу в Європі, що можна порівняти з втратою геополітичного впливу [в Європі], зокрема, на колишні радянські республіки. Подальші проблеми президенту Росії Володимиру Путіну доставлять американські проекти з постачання ЗПГ на ринки ЄС.

Попит на ЗПГ в Європі зростає, а вітчизняне виробництво падає. Імпорт ЗПГ в Європі виріс на 16% в 2015 році, порівняно з роком раніше.

Перше постачання ЗПГ в Європу було відправлено в кінці квітня, за ним послідувала ще одне – в липні, що ознаменувало нову енергетичну еру на континенті. Нові поставки американського ЗПГ створять проблеми для державної російської газової компанії "Газпром", тепер на карту поставлена її влада в Європі (її найважливішому ринку).

Тим не менш, за деякими даними, Україна не подолала всі труднощі.

"Настає зима, запаси газу в українських сховищах перебувають на найнижчому рівні з 2014 року", - сказав Філіп Говард, професор соціології, інформації та міжнародних відносин в Оксфордському університеті. НАК "Нафтогазу" може бути вигідно виставляти себе жертвою "Газпрому". Оскільки компанії знадобиться співчуття, якщо вона потрапляє в скрутне становище, наприклад, якщо у неї закінчиться паливо".

У Стокгольмському арбітражі почались слухання за позовом "Нафтогаз України" до "Газпрому"

У Стокгольмському арбітражі почались слухання за позовом "Нафтогаз України" до "Газпрому"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація