Україна та Румунія підключать газотранспортні системи на маршруті, який використовував Газпром

Україна та Румунія підключать газотранспортні системи на маршруті, який використовував Газпром

Фото: Укртрансгаз

Оператори систем планують забезпечити "постійну та безперебійну потужність" для транспортування газу у напрямку із України до Болгарії.

Оператори газотранспортних системи України та Румунії підписали угоду про підключення газотранспортних систем в точці Ісакча на кордоні цих держав, повідомляє прес-служба ПАТ "Укртрансгаз".

Згідно із повідомленням, ця угода поширюється на маршрут газопроводу, який використовується для транспортування газу з України до Болгарії (точка підключення Негру Вода 1) через територію Румунії.

Зазначається, що оператори систем планують забезпечити "постійну та безперебійну потужність" для транспортування газу у напрямку із України до Болгарії та безперебійну потужність для транспортування газу у реверсному режимі.

"Історично даний маршрут використовувавсь Газпромом для поставки газу в Болгарію. Однак, після закінчення дії договору на використання газопроводу, оператори газотранспортних систем України та Румунії прийняли рішення у своїй діяльності керуватись нормативно-правовим регулюванням ЄС", - заявили в "Укртрансгазі".

"Разом із нещодавно підписаними угодами між Грецією і Болгарією та Болгарією і Румунією стосовно підключення до міжнародного газопроводу дана Угода забезпечить двостороннє направлення (проте, на разі тільки віртуальний північний напрямок) газового потоку із України до Греції, таким чином це сприятиме можливостям для місцевих користувачів суттєво диверсифікувати маршрути поставки газу", - зазначено в повідомленні.

Нагадаємо, Україна відмовилася купувати газ у Росії в третьому кварталі 2016 року: в "Нафтогазі" заявили, що готові покрити всі потреби за рахунок європейських постачальників.

Повʼязані теми:

Наступна публікація