Україна зможе отримувати газ із Литви в обхід Білорусі

Україна зможе отримувати газ із Литви в обхід Білорусі

Термінал газу в Клайпеді в Литві / Фото: Dredging today

Мінськ відмовився від транзиту через політичні мотиви – дружбу з Росією.

Білорусь не хоче, аби її територією Литва транспортувала газ до України. Можлива причина – політичні мотиви через дружбу Мінська з Москвою, а також те, що газотранспортною системою Білорусі керує російський "Газпром" через свою дочірню структуру Gazprom Transgaz Belarus.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Реально вже зараз є технічні можливості продавати газ Україні. Це можна робити через Білорусь. На жаль, оператор передавальних систем Білорусі, якого контролює російський концерн "Газпром", відмовився від обговорення такої можливості. На запитання про можливості продажу газу Україні оператор передавальних систем Білорусі відповів негативно, не пояснюючи причин. Можливо, що ці причини – політичні, бо технічних перешкод для торгівлі газом немає ", – сказав агентству BNS міністр енергетики Литви Рокас Масюліс.

Міністр сподівається, що Білорусь таки погодиться транспортувати газ із Клайпедського терміналу скрапленого природного газу до України.

"Вже зараз є можливість проводити обмін газу, а така угода вигідна всім сторонам, включаючи білоруську компанію. Тому сподіваємося, що розпочату розмову дасть відчутні результати", – зазначив Масюліс.

Інший шлях, аби газ із Литви потрапив до України, – завершення будівництва газопроводу Польща-Литва. Найпізніше це станеться у 2019-2020 роках, запевняє міністр.

Прес-аташе оператора терміналу скрапленого природного газу компанії "Клайпідос нафта" Індрі Мілінене повідомила BNS, що в Україні можна було б постачати приблизно 1 млрд кубометрів на рік. Газ може постачатися з Клайпедського терміналу в Білорусь, а звідти – до України.

Тим часом "вередлива" Росія планує повністю зупинити транзит газу через Україну в Європу.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація