Українці платять одну з найнижчих цін за газ. Інфографіка

Українці платять одну з найнижчих цін за газ. Інфографіка

Фото: УНІАН

Із 1 травня почав діяти єдиний тариф на газ для населення та промислових споживачів.

Роздрібна ціна на газ для українців становить 257 доларів (близько 6,5 тис. грн) за тисячу кубометрів. Менше у Європі платять за блакитне паливо лише білоруси – 146 доларів (майже 3,7 тис. грн). А ось найвища ціна в Швеції – 1372 долари (34,5 тис. грн). Проте варто врахувати, що й зарплати в країнах ЄС у декілька разів вищі за українські.

Такі дані наводить Міністерство економічного розвитку та торгівлі України.

"Сьогодні "Нафтогаз України" купує природний газ для потреб населення за найвигіднішою ціною, не керуючись жодними політичними домовленостями. Якби ми не перестали імпортувати газ за сумнозвісним газовим контрактом з Росією, переплата за два роки становила би 20,5 млрд доларів", – пояснює перший заступник міністра економічного розвитку Юлія Ковалів.

185 доларів за тисячу кубометрів природного газу – це роздрібна ціна блакитного палива, яка складається з ціни блакитного палива на німецькому хабі (146 доларів), а також доставка до України, тариф на розподіл та ПДВ.

"Уряд також прийняв рішення, що природний газ власного видобутку повинен продаватися за ринковою ціною (за винятком ціни на транспортування до західного кордону України). Раніше український газ продавався за операційною собівартістю 1590 грн за 1000 куб. м. В ціну не закладалися кошти на геологічну розвідку, розробку нових родовищ, буріння і тощо. За такої ціни через 7-8 років власний видобуток в Україні скоротився би на три чверті. Натомість, уряд запропонує програму збільшення власного видобутку до 30 млрд куб. м природного газу до 2020-го", – зазначили в Мінекономрозвитку.

Фото: Міністерство економічного розвитку і торгівлі України

Нагадаємо, з 1 травня в Україні почав діяти єдиний тариф на газ для населення та промислових споживачів – 6879 грн за тисячу кубометрів. Пільгову вартість у 3600 грн в опалювальний сезон для власників котлів скасували. Через встановлення нової ціни на газ із 1 липня також зросте вартість теплопостачання та гарячої води.

Повʼязані теми:

Наступна публікація