Українці витрачають в магазинах значно більше своїх доходів, ніж європейці

Українці витрачають в магазинах значно більше своїх доходів, ніж європейці

Українці витрачають на товари та послуги до 80% від своїх доходів. / Фото: УНІАН

При цьому населення України відкладає більше грошей на чорний день.

Українці витрачають на товари та послуги до 80% від своїх доходів, а європейці всього 30-40%, говориться в дослідженні консалтингової компанії Jones Lang LaSalle.

Згідно з даними дослідження, Київ виявився на останньому місці серед 57 міст Європи за обсягом річних споживчих витрат. В середньому в рік житель столиці віддає за товари і послуги 3,6 тис. євро (38,6 тис. гривень). Водночас жителі Москви (46-те місце) і Санкт-Петербурга (54) витрачають 11 тис. євро і 6,3 тис. євро відповідно, пише "Коммерсант-Украина".

У цілому лідерами з купівельної спроможності населення є жителі Цюріха (38,6 тис. євро), Осло (35,3 тис. євро) і Люксембурга (27,2 тис. євро).

За словами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, кияни все-таки витрачають більше зазначеної суми. "Середня заробітна плата жителя столиці становить близько 6,3 тис. грн, враховуючи показники Держстату і тіньову економіку, яка за різними підрахунками складає до 45-50%. Тобто річний дохід становить 63 тис. грн, з яких він витрачає приблизно 50 тис. грн", - каже Устенко.

Експерти JLL зазначають тенденцію, що жителі країн, що розвиваються, витрачають на товари і послуги більше грошей, ніж жителі розвинутих країн. У столиці України цей показник в загальній структурі доходів становить 80% і вище, в Росії - до 75%, а в Європі - 30-40%.

"Такий розподіл пов'язано зі звичками споживачів. В європейських містах значна частина заробітку населення йде на накопичення, тоді як у містах СНД жителі воліють витрачати "тут і зараз", - вважають в JLL.

А на думку українських експертів, ситуація з точністю до навпаки. "В європейських містах населення відкладає меншу частину свого доходу, ніж в Україні. Останнє характерно для економіки ринків, що розвиваються. Норма заощадження в Україні зараз становить 10-20%, тоді як в Європі всього близько 10%",- говорить Устенко.

Він зазначає, що, наприклад, у США американці до фінансової та економічної кризи 2008-2009 років практично не відкладали гроші, але після цього вони більше накопичували. "Зараз українці також почали збільшувати накопичення. Згідно з опитуванням споживчі настрої почали знижуватися. Населення не розуміє, чого очікувати в майбутньому", - сказав Устенко.

Тим часом роздрібні оператори говорять, що при зростанні обсягу роздрібних продажів, зафіксованих Держстатом, українці купують менше товарів. "Продажі в нашій мережі, якщо не враховувати відкриті у цьому році магазини, практично не ростуть. При цьому середній чек з початку року знизився на 4-6%", - повідомив топ-менеджер однієї з великих продуктових мереж.

А ось в мережах побутової техніки та електроніки зазначають реальне зростання продажів.

Раніше повідомлялося, що українці заробляють менше, ніж білоруси і казахи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація