Українців може чекати додаткове зростання цін на опалення і гарячу воду

Українців може чекати додаткове зростання цін на опалення і гарячу воду

Фото: УНІАН

Якщо постачальники доведуть таку необхідність, нові збільшені тарифи зростуть іще більше.

Озвучені Національною комісією з регулювання електроенергетики нові тарифи на опалення і гарячу воду для населення не є остаточними. Влітку цього року вони можуть зрости іще більше, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На чому та як іще зекономити? Питання, мабуть, ледь не в кожного українця в голові. Учора національна комісія, що здійснює регулювання в галузях енергетики та комунальних послуг, видала на гора рішення – схвалити тарифи на послуги з централізованого опалення і централізованого постачання гарячої води для потреб населення на 75-90% вищі за теперішні.

Цей процес назвали коригуванням тарифів. І все через те, що зросли ціни на газ для населення. Завдяки цьому, мовляв, підвищили мінімальні зарплати і переглянули єдиний соціальний внесок.

Саме на ці чинники вказав голова комісії і додав, що тарифи ще не встановили, а тільки схвалили. На практиці це означає, що своє рішення про здорожчання вони ще розмістять на сайті.

Нове підвищення тарифів чекає українців з першого липня

Нове підвищення тарифів чекає українців з першого липня

"Протягом 20 днів підприємства, органи місцевої влади, можуть аргументовано подати свої пропозиції та зауваження до запропонованих рівнів тарифів. Після цього, після опрацювання усіх цих зауважень, ми направимо ці тарифи на державну реєстрацію до Мін'юсту. Ми очікуємо, що ці тарифи набудуть чинності з 1 липня", - розповів голова нацкомісії з тарифів Дмитро Вовк.

Він уточнив, що тарифи можуть бути збільшені, якщо підприємства, котрі надають комунальні послуги, аргументовано пояснять таку потребу. "На сьогодні вони не подавали, я не можу прокоментувати", - додав посадовець.

Із таким наміром уже готові звернутися до столиці з Тернополя. Тамтешні чиновники вже підрахували, що запропоновані Києвом тарифом на 3-4% нижчі, ніж економічно обґрунтований рівень.

Щоби не залазити в борги урядовці радять переходити на альтернативні джерела.Мовляв, газ дешевшати не буде, а отже не зменшуватимуться і тарифи на комунальні послуги. Тому, наприклад, селянам ліпше відмовитись од газу та перейти, приміром, на дрова та вугілля. От тільки це – теж задоволення не з дешевих. Причіп дров коштує від 4 тисяч, а тонна вугілля – від 3 тисяч. І цього на зиму не вистачить.

Як уже повідомлялося, про підвищення цін на послуги центрального теплопостачання заявив керівник Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг. Діятимуть вони з 1 липня, і поки що тільки для бюджетників та підприємств. Але за 20 днів, якщо проект після обговорення не зміниться, ці ціни стануть остаточними і для всіх людей.

Кореспондент ТСН Інна Боднар

Повʼязані теми:

Наступна публікація