Українцям розповіли, як самотужки утеплити свої квартири до зими

Українцям розповіли, як самотужки утеплити свої квартири до зими

Українцям розповіли, як взимку зберегти тепло в своїх оселях

За словами експертів, першочергово варто звернути увагу на двері, стіни та вікна.

Цієї зими норми обігріву в квартирах українців офіційно знизили до плюс 16 градусів, але утримати навіть цю температуру уряду буде непросто, бо досі не вистачає п'ять мільярдів дефіцитних кубів газу. Щоб не замерзнути у своїх оселях, українці вже зараз самотужки в умовах економії пробують утеплитися, йдеться в сюжеті ТСН. Тиждень.

За словами фахівця з енергозбереження Григорія Романюка, більш як третина тепла втрачається через стіни. Тим, хто живе не у новобудовах, він радить утеплити їх самостійно, але не одній квартирі, а бажано цілим під'їздом – це і дешевше, і набагато ефективніше, бо утеплювач буде 10-15, а не традиційних 5 сантиметрів.

Далі експерт пояснює, що вікна, з яких дує, не треба ні міняти, ні клеїти. Щоб вони  знову стали герметичними, їх достатньо просто відрегулювати. За батареями слід наклеїти тепловідбивну плівку, а в кімнатах встановити рекуператори або провітрювачі, щоб взимку можна було не відкривати вікна. 

Крім того, лічильники тепла дозволять контролювати температуру в батареях і платити тільки за те тепло, яке дійсно дійшло до наших квартир. У Луцьку є шість таких будинків. Їм видали кредит, утеплили фасад і поміняли вікна, проте  всі інші платять за тепло, половина з якого губиться ще по дорозі, а те, що залишилось, зникає у дірявих вікнах, стінах і дверях.

Тим часом, у державному агенстві з енергоефективності кажуть, що про утеплення будинків і ремонт дірявих труб мова поки не йдеться. Зараз вони просувають так звані твердопаливні котли, щоби дорогий російський газ замінити дешевшими українськими дровами і пелетами, а поки напередодні непростої зими радять навчитися  заощаджувати.

Раніше повідомлялося, що тарифи на тепло для населення найближчим часом підвищувати не будуть.

Кореспондент ТСН Юлія Дячук

Як підготуватись до зими в умовах економії

Як підготуватись до зими в умовах економії

Повʼязані теми:

Наступна публікація