Українцям загрожує подорожчання кредитів

Українцям загрожує подорожчання кредитів

НБУ збільшив облікову ставку до 9,5% / Фото: ТСН.ua

Нацбанк збільшив облікову ставку.

Нацбанк з 15 квітня збільшив облікову ставку з 6,5% до 9,5%, йдеться в повідомленні регулятора.

Останній раз облікова ставка змінювалася 13 серпня 2013 року.

Крім того, процентна ставка за кредитами рефінансування зменшена на 0,5% - до 19%.

В НБУ наголосили, що впродовж останніх місяців в Україні спостерігалося прискорення темпів інфляції та зростання індексу споживчих цін. При цьому існують ризики і подальшого росту інфляції внаслідок зниження обмінного курсу гривні та реалізації економічних реформ.

"З метою утримання інфляційних процесів і збалансування ситуації на грошово-кредитному ринку правління Національного банку вважає за необхідне вжити заходів щодо збільшення внутрішньої вартості національної грошової одиниці за рахунок застосування важелів відсоткової політики", - йдеться в повідомленні НБУ.

Також регулятор запевняє, що в країні підвищиться привабливість банківських депозитів.

За словами директора генерального департаменту грошово-кредитної політики Олени Щербакової, вжиті заходи сприятимуть стабілізації ситуації на ринку.

"Україна має багатий досвід регулювання грошово-кредитного ринку в нестандартних ситуаціях. Він свідчить про те, що оптимальним варіантом дій у подібних умовах є поєднання двох складових. Перша - максимальна підтримка ліквідності банків з метою своєчасного виконання ними всіх своїх зобов'язань. Друга - сприяння збільшенню вартості грошової одиниці, у т.ч. через важелі відсоткової політики, які обмежують спекулятивний попит на ресурси і сприяють відновленню ресурсної бази банків", - повідомила Щербакова.

Зазначимо, що облікова ставка є важливим інструментом НБУ, сутність якої полягає у зміні відсотків за кредитами, які регулятор надає комерційним банкам. Таким чином, якщо відбудеться зростання вартості ресурсів на міжбанку, фінустановам доведеться підняти ставки за кредитами і для українців.

 Раніше повідомлялося, що українці активно забирають депозити в доларах.

Повʼязані теми:

Наступна публікація