Українські городина та фрукти мають всі шанси витіснити в Європі турецьких конкурентів

Українські городина та фрукти мають всі шанси витіснити в Європі турецьких конкурентів

Не чекаючи ратифікації угоди про асоціацію з ЄС, українці вже можуть мати від неї користь

Українські підприємства, що працюють за євростандартами, вже отримали нульові ввізні мита

 Підприємства, які наперед подбали, щоб їхня продукція відповідала євростандартам, просто зараз можуть торгувати з Європою на дуже вигідних умовах: з нульовими ввізними митами. Складніше буде тим, хто звик працювати за радянськими нормами, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. 

Баба Валя гальмує євроінтеграцію, бо сьогодні, як і півстоліття тому, йде доїти корову руками. Каже, що в неї все стерильно. Але вона робить своє молоко невиїздним. Адже до Євросоюзу пустять лише продукт, якого не торкалася рука людини. 

Дядько Петро вміє обходитися без власних рук. Йому пощастило: надійник подарувало керівництво району, бо фермер має аж 10 корів. З апаратом, хвалиться Петро, і рукам легше, і молоко якісніше. 

Та невдовзі його євроінтеграційні прагнення зіллють в одну цистерну з молоком баби Валі. 70 відсотків української молочки робиться саме з такої сировини - зібраної по сільських дворах. Менше третини  - надоюють стерильно на великих фермах. 

Коштує надійний апарат 5 тисяч гривень. Літр молока Петро здає оптовикам за 2 гривні. Щоб заробити на надійник, фермеру треба місяць доїти 10 корів, відкладати усе зароблене, не їсти і не пити. Для баби Валі, в якої одна корова, сума взагалі непідйомна. 

"У Польщі так було - вони закупляли вживані надійники і допомагали селу переходити на ці стандарти, Звичайно, це складно, але, я думаю, що і ви, і я хочемо пити якісне молоко", - каже експерт Людмила Акулінська. 

Від підписання угоди про асоціацію виграє передусім український споживач, каже експерт. Адже всі виробники в країні - незалежно від того, працюють вони на внутрішній чи на зовнішній ринок - нарешті нестимуть відповідальність за якість своєї продукції. Виробники ж в разі чого відповідатимуть у суді. Досі претензії переадресовували державним контролерам, покарати яких за недбалість було неможливо. 

Закони, які поламають радянську систему колективної безвідповідальності, мали бути прийняті ще вчора, зауважує експерт. Європа вимагає - депутати гальмують. 

"Наша ветеринарна мафія не хоче, щоб у нас була нормальна європейська структура, яка не може заходити в будь-який час, коли вона хоче, і вимагати хабарі. Якщо ми в липні ці закони не приймемо, Рада йде на канікули, потім вони ще як розженуть Раду – коли ми їх приймемо?!", - каже Людмила Акулінська. 

Незалежно від законів, вже зараз можуть активно їхати в Європу курятина, яйця, мед, збіжжя, огірки, помідори. Українська городина та фрукти мають всі шанси витіснити з європейських маркетів турецьких конкурентів, бо буде дешевшою. Туреччина сплачує в ЄС мито на сільгосппродукцію. Україна тепер - ні. 

До нас натомість зайдуть дешевші європейські продукти. Оливкова олія, імпортні вина, океанська риба - подешевшають на 10 відсотків. Україна також скасовує мита для Європи. Але поки що на ті продукти, які в нас не виробляють. 

Українські підприємства отримали нульові ввізні мита в Європу

Українські підприємства отримали нульові ввізні мита в Європу

Перші вигоди, які Україна отримає від євроінтеграції, поміщаються в холодильник. Згодом, запевняють урядовці, відчуємо переваги не лише шлунком, а й гаманцем. 

"Наші сусіди використовують назву: інвестиційний рай. Ось що ми повинні створити в Україні перш за все для українських інвесторів. Зараз іноземні інвестори не такі дурні, вони не хочуть ніякого раю для себе, вони хочуть подивитися: ви спочатку створіть рай для своїх інвесторів, ми подивимося, а потім будем інвестувати", - каже Павло Шеремета, міністр економіки України.

Головна ставка тепер - на малий і середній бізнес, який в Європі є основою економіки і демократії. 

Найперше полегшення, яке відчують українські підприємці, скорочення податків. Кабмін вже розробляє документ, де замість 23 зборів лишиться 8. Процес пішов, але на повну силу асоціація запрацює лише тоді, коли в Україні настане мир. 

Водночас через війну деякі європейці стали активніше купувати українське. Наприклад, в одному з естонських супермаркетів товари українського виробництва позначають жовто-блакитними цінниками. Так торгові мережі висловлюють підтримку новому асоційованому члену ЄС. 

Нагадаємо, асоціацію з ЄС ратифікують не раніше, ніж за декілька тижнів. 

Кореспондент ТСН Ольга Кашпор

Повʼязані теми:

Наступна публікація