Українські компанії успішно роблять бізнес з бойовиками

Українські компанії успішно роблять бізнес з бойовиками

Екс-депутат на питання не відповідає

На непідконтрольних бойовиками територіях можна легко натрапити на продукцію з так званих "ДНР" і "ЛНР".

У мережі з'явилося фото обгортки шоколадної цукерки, виготовленої, якщо вірити напису, у ДНР. Місцеві мешканці одразу ж звернули увагу на те, що за адресою виробника - ДП "ТОР" - донедавна була кондитерська фірма "Конті". У "Конті" зв'язок із кондитерами в окупованому Донецьку заперечують. А от у "Тор" запевняють - нічого не змінилося, йдеться у сюжеті ТСН 19.30.

Чорним по зеленому на обгортці шоколадної цукерки місце виробництва зазначене: ДНР, місто Донецьк. Замість знайомої назви підприємства нове. Місцеві жителі запостили фотографію у соціальній мережі із промовистим коментарем - "Борис Колесников перерегистрировал свою кондитерскую компанию "Конти" в "ДНР".

Сам екс-депутат на запитання не відповідає. Пояснити ситуацію не захотів і менеджер Дмитро, який відповідає за приймання замовлень на новоствореному "ТОРі".

Та коли журналісти зателефонували, щоб нібито замовити новорічні набори, він люб'язно надіслав нам каталог та прайс-лист своєї продукції від четвертого грудня цього року. Вказані назви збігаються із солодощами в офіційному каталозі "Конті". Все, чим відрізняється "Тор" від "Конті", це назва, запевняють на виробництві.

"Я вам не буду довго пояснювати. Продукція ж такаж, на тих самих потужностях, теж устаткування, цукерки такіж смачні", - кажуть на підприємстві.

На обгортці виготовленого у листопаді печива вказані дві фактичні адреси потужностей на території України - у Донецьку та в Костянтинівці. Саме сюди надходить імпорт із російського заводу в Курську. Та у серпні цього року СБУ заборонила ввозити російські солодощі через їхню небезпечність. На реалізацію, щоправда, це не вплинуло. В одному зі столичних супермаркетів легко знайти цукерки, виготовлені у серпні у Курську. Як з'ясувалося, на столичній Бесарабці можна навіть знайти свіжий торт, вироблений, якщо вірити написам на коробці, у ЛНР.

Працювати там і не платити бойовикам - неможливо, запевняє журналіст Клімкін. Каже, ситуація із українськими підприємствами на окупованих територіях так і не перейшла у правове поле. Саме тому оцінювати бізнес по-сепаратистськи не беруться ні економісти, ні юристи. Спершу вони хочуть ознайомитися з позицією СБУ. Журналісти теж хотіли її почути, та досі відповіді на свої запити не отримали. В кондитерській компанії ТСН відповіли, що діють винятково в межах законодавства. Тож діяльність українських підприємців на окупованих територіях залишається в площині моралі і політики

У мережі з’явилося фото обгортки цукерки, виробленої у ДНР

У мережі з’явилося фото обгортки цукерки, виробленої у ДНР

Повʼязані теми:

Наступна публікація