Українських банкірів-втікачів розшукуватимуть завдяки судам США та Британії

Українських банкірів-втікачів розшукуватимуть завдяки судам США та Британії

Фото: УНІАН

Позови до закордонних інстанцій буде подавати Фонд гарантування вкладів фізосіб.

Розшукувати за кордоном топ-менеджерів, які причетні до банкрутства українських банків, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб буде через суди у США та Великої Британії.

Про це повідомив директор юридичного департаменту Фонду Віктор Новіков, передає УНІАН.

ФГВФО вже направив 3214 заяв правоохоронцям про вчинення кримінальних злочинів на загальну суму 256 млрд грн, з яких 376 заяв – проти власників і топ-менеджерів неплатоспроможних банків на загальну суму 187 млрд грн.

"У більшості випадків активи були виведені за кордон. І у нас є підстави вважати, що ми можемо дістати деяких пов'язаних осіб за кордоном, використовуючи судову гілку влади інших країн, в тому числі США, Великої Британії. За кордоном інструментарій притягнення до цивільно-правової відповідальності працює більш ефективно. Перші позови до іноземних судів, можливо, будуть у наступному році", – сказав Новіков.

Фонд проводить акредитацію юридичних компаній, послуги яких оплачуватимуть за системою "гонорар успіху" – компанія отримає плату вже від надходжень за виграну справу, а не авансом.

Звернення до іноземних судів Новіков пояснив корумпованістю вітчизняних, а також неспроможністю Державної виконавчої служби стягнути кошти.

"Виграти суд – це лише половина справи, борг треба стягнути. Ми виграємо більшість судових справ, але Державна виконавча служба – теж одна з проблем. У нас уже близько 120 тисяч виконавчих проваджень, але ми не бачимо зусиль державних виконавців з пошуку і повернення активів", – наголосив Новіков.

Станом на 1 липня стягненню через виконавців підлягає 145 млрд грн. Водночас від початку року Фонд і неплатоспроможні банки вже заплатили понад 63 млн грн судового збору за наявними справами.

"Сподіваємося, з появою приватних виконавців, відповідно до недавно оновленого законодавства, з'явиться нова служба, яка буде мотивована на пошук майна і задоволення вимог кредиторів", – зазначив представник Фонду.

Нагадаємо, нині в Україні визнані неплатоспроможними чи вже перебувають у стані ліквідації понад 80 банків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація