Українським чиновникам дозволили приймати подарунки на суму до 609 гривень

Українським чиновникам дозволили приймати подарунки на суму до 609 гривень

Пожертви не можуть використовуватися в особистих цілях чиновників.

Держслужбовцям розповіли, які презенти можна брати.

Міністерство юстиції оприлюднило для українських чиновників методичку з поясненням чинного антикорупційного законодавства. У документі вказано перелік подарунків, який держслужбовці можуть прийняти. Зокрема, вони мають право на одноразові презенти на суму до 609 гривень.

Таким чином, хороший коньяк і коробка цукерок хабарем не вважаються, пишуть "Вести".

Крім того, не суперечать закону і регулярні пожертви. Однак, є умова - одна людина може протягом року обдаровувати чиновника максимум на 1218 гривень. При цьому Мін'юст попередив, що подарунки та прояви гостинності не повинні відбуватися постійно.

Якщо ж презент підкинули, то держслужбовцям рекомендують в терміновому порядку звернутися до вищого керівництва, покликати співробітників у якості свідків, написати пояснювальну записку і передати його міліції. У свою чергу офіційні пожертви є власністю держави і не можуть використовуватися в особистих цілях чиновників. Приміром, навіть квіти, отримані на діловій зустрічі, додому забирати не можна.

На думку юристів, методичка залишає лазівки для корупціонерів. "Позитивно оцінюю видачу таких брошур, але щоб вже напевно, пропоную чиновникам робити на руках татуювання "Проти корупції" та "Хабарів не беру", - говорить правозахисник Едуард Багіров. - А отримати презент нечесний чиновник понад 609 грн все одно зможе. Приміром, в якості хабара йому захочуть або він сам попросить подарувати iPhone за $ 1000. Досить на новенькому гаджеті зробити маленьку подряпину, здати в ремонт і телефон вважається б/у. Тоді вже оцінювач поставить ціну телефону в 50 або 100 грн. Презент готовий, і ніхто не зможе дорікнути, що чиновник взяв подарунок понад допустимої суми. Таке ж можна зробити і з іншими подарунками".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у судах може з'явитися ще більше корупції.

Повʼязані теми:

Наступна публікація