Українським супермаркетам забороняють продавати готові салати

Українським супермаркетам забороняють продавати готові салати© liveinternet.ru
Гроші 17 червня, 2011, 12:12 3737 3
Додати до обраного
Щоб уникнути харчових отруєнь, санстанція забороняє українським супермаркетам торгувати салатами зі сметаною, майонезом та м'ясом.

Скандал з отруєнням киян курячою продукцією з супермаркету матиме довгострокові наслідки - місцева влада стурбувалася якістю продукції власного приготування, що продавалася в супермаркетах.

Санслужби декількох міст заборонили або обмежили продаж супермаркетами салатів, приготованих безпосередньо в магазині. На думку фахівців, навіть нетривале зберігання такої продукції в умовах літньої спеки може викликати її псування, пише Дело.

Найрадикальнішу заборону ввели в Рівному. З 8 липня там набула чинності заборона Санітарно-епідеміологічної служби супермаркетам виготовляти і реалізовувати салати з мясом і заправлені майонезом. Заборона діятиме до 1 вересня. Введенню заборони передувала масштабна перевірка закладів торгівлі, в ході якої санстация перевіряла умови, в яких готуються салати, а потім протестувала їх якість. Згідно з повідомленням Рівненської міської санстанції жоден супермаркет перевірки не витримав.

У Львові прямої заборони на продаж подібної продукції не вводили, обмежившись рекомендацією. Як повідомив в.о. головного санітарного лікаря Львівської області Олег Когут, санслужба звернулася до місцевих супермаркетів з проханням обмежити виробництво в літній період салатів, які швидко псуються,- в першу чергу зі сметаною та майонезом. Також з побоюванням треба відноситься в літній період до кондитерських виробів з кремом, нагадують експерти, проте формальної причини заборонити їх реалізацію у санслужб немає.

Експерти відмічають, що в абсолютній більшості випадків салати, приготовані в супермаркетах, не відповідають нормам за мікробіологічними показниками. Супермаркети масово порушують основні принципи безпеки харчової продукції - терміни використання сировини, з яких готуються салати, температурний режим в приміщеннях, де готується така продукція, і умови продажу.

Нагадаємо, що 10 червня 38 осіб були госпіталізовані з симптомами харчового отруєння. 11 червня повідомлялося вже про 50 постраждалих. Ймовірною причиною отруєння вважалися кури-гриль, які постраждалі купили в одному й тому ж супермаркеті.

За отруєння 38 осіб супермаркет оштрафували на 435 грн.

Читайте також:

Майже півсотні киян отруїлися курятиною з супермаркету

Лікарі з’ясували, що причиною масового отруєння киян стали не тільки кури

У Києві планують закрити ринки і встановити на їх місці супермаркети

В супермаркетах України алкоголь і тютюн продаватимуть на окремих касах

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами Дело / МС
Побачили помилку - контрол+ентер
Гроші 17 червня, 2011, 12:12 3737 3
Додати до обраного
Останні Перші Популярні Всього коментарів: 3
Вибір редакції