"Укрінтеренерго" купувало вугілля у пов'язаного з донецькими бойовиками росіянина – ЗМІ

"Укрінтеренерго" купувало вугілля у пов'язаного з донецькими бойовиками росіянина – ЗМІ

Фото: sodahead.com

Семен Кацман може бути причетний до фінансування "ДНР".

"Укрінтеренерго" підписало договір на поставку антрацитового вугілля з фірмою "Русснефтедобыча" Семена Кацмана, чия інша фірма, ймовірно, причетна до фінансування бойовиків так званої "ДНР". Про це свідчить розслідування журналістів видання "Наші гроші".

З компанією "Русснефтедобыча", зареєстрованою у Москві, "Укрінтеренерго" підписало договір 30 вересня 2015 року. Вартість цього контракту не розголошувалася.

Водночас Кацман володіє фірмою "Некст", яка входить до трійки московських фірм, що перераховували кошти зареєстрованій у Рівненській області ТОВ "Компанія "Зевс ЛТД". Цей "Зевс" постачав м'ясо керівникам ДНР та отримував фінансування з Росії – про це свідчить ухвала Рівненського міського суду Рівненської області.

Слідчі встановили, що у серпні-грудні 2015 року "Компанія "Зевс ЛТД" поставила на користь підприємств, підконтрольних терористичній організації ДНР, м'яса та м'ясопродукції на 1,5 тис. тонн на суму близько 100 млн грн.

Отримувачів продукції контролювали бойовик 2 батальйону 2 бригади НВФ "Оплот" "ДНР", начальник підрозділу розвідки із позивним "Кусок", так званий міністр економічного розвитку "ДНР", його заступник та ін.

У період поставок "Компанія "Зевс ЛТД" отримала 500 млн російських рублів. Кошти перераховували фірми з Москви, а також окупованих територій України (Донецька, Луганська обл., АР Крим). Серед російських "донорів" була й фірма названого вище Кацмана.

Скандал із можливою закупівлею Україною вугілля з окупованих територій розгорівся на початку лютого. Журналісти "Української правди" заявили, що люди спецпредставника України з гуманітарних питань в Тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі Віктора Медведчука продають антрацит з окупованого Донбасу під виглядом вугілля з ПАР. У зв'язку з цими звинуваченнями, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин прийняв рішення провести позапланові внутрішні аудити компаній "Центренерго" і "Укрінтеренерго".

11 лютого у ефірі ток-шоу "Право на владу" Демчишин заявив, що про вугільні оборудки йому нічого не відомо, а розслідувати справу мають компетентні правоохоронні органи. Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зауважив, що всі матеріали журналістів мають бути негайно передані до Антикорупційного бюро.

Яценюк зобов’язав негайно передати до НАБУ матеріали про «донецько-африканське» вугілля

Яценюк зобов’язав негайно передати до НАБУ матеріали про «донецько-африканське» вугілля

Повʼязані теми:

Наступна публікація