"Укрнафта" подала позов на РФ до Гааги через захоплення АЗС в Криму

"Укрнафта" подала позов на РФ до Гааги через захоплення АЗС в Криму

Російська Федерація відмовилася виплатити компенсацію за захоплення АЗС Укрнафті / Фото: Reuters

Компанія хоче отримати компенсацію.

ПАТ "Укрнафта" підтвердила інформацію щодо ініціювання арбітражного розгляду проти Російської Федерації в Постійному третейському суді в Гаазі. В компанії уточнили що справа стосується незаконного захоплення АЗС на території окупованого Криму.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Укрнафти".

"Цей арбітражний розгляд ініційовано 15 червня 2015 року з метою отримання компенсації за незаконне захоплення автозаправних станцій компанії на території Кримського півострова, який був окупований і анексований Російською Федерацією в 2014 році. Підставою для звернення до суду є двостороння угода про захист інвестицій між Україною і Російською Федерацією 1998 року, відповідно до якої кожна із сторін прийняла на себе зобов'язання не націоналізувати чи експропріювати інвестиції, вкладені інвесторами іншої сторони, без своєчасної виплати справедливої компенсації", - йдеться в повідомленні.

В компанії зазначили, що незважаючи на офіційну вимогу від ПАТ "Укрнафта", Російська Федерація відмовилася виплатити компенсацію за захоплення АЗС й іншого майна підприємства в Криму та місті Севастополі.

Раніше повідомлялося, що Постійна палата третейського суду у Гаазі заявила, що розгляне позов українського бізнесмена Ігоря Коломойського проти Російської Федерації, який стосується міжнародного аеропорту у анексованому Криму. 

Компанія Коломойського мала контракт, за яким мала права експлуатувати пасажирський термінал у міжнародному аеропорті Севастополя до 2020 року. У позові бізнесмен вимагає відшкодувати суму прибутків, які він втратив після того, як незаконна кримська влада "націоналізувала" аеропорт. Сума збитків, за повідомленнями, склала 15 мільйонів доларів. Росія, виходячи з позову, порушила двосторонні домовленості.

Експерти зазначали, що взявши до розгляду позов щодо відшкодування збитків за відібраний термінал аеропорту Бельбек, суд у Гаазі дає українським державним і приватним компаніям потужну надію на бодай фінансову компенсацію від окупанта.

Повʼязані теми:

Наступна публікація