Уряд назвав 19 найпотрібніших професій в Україні: у пріоритеті залізничники і тістороби

Уряд назвав 19 найпотрібніших професій в Україні: у пріоритеті залізничники і тістороби

Фото: УНІАН

Підготовку спеціалістів фінансуватиме центральний, а не місцеві бюджети.

Кабмін уклав список фахівців робітничих професій, яких бракує державі. Їх планують навчати бюджетним коштом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Від того, як виконуватиме після навчання свою роботу Богдан Шимчук, залежатимуть життя пасажирів потягів – хлопець буде монтером колії. "Я перевіряю ширину колії і також чи добре закручені болти. Якщо ні, то ми закручуємо їх", - розповів він. Богдан із династії залізничників і за робоче місце не хвилюється. Старший брат улаштувався в той же день, коли отримав диплом училища, і тепер отримує пристойну зарплату.

Уряд склав список освітніх спеціальностей, на які з бюджету виділять додаткові кошти

Уряд склав список освітніх спеціальностей, на які з бюджету виділять додаткові кошти

Деталь із металу випилює майбутній помічник машиніста електровоза Михайло Стрепчук. "Залізниця була і буде. Знадобиться моя професія", - переконаний слюсар. Випускники з такими професіями справді в дефіциті. "Є потреба! У цьому році прийшло замовлення від львівської залізниці – 86% запропонували піти на роботу, нашим випускникам", - каже директор навчального закладу Руслан Шевчук.

Анастасія Бовчалюк вчиться на живописця та щаслива, що не послухала родичів, які відмовляли її від вступу на таку спеціальність. Тепер її професія увійшла до списку тих, яких навчатиме держава. "Казали, щоб я не поступала на живописця, тому що це не вигідно, але я все-таки пішла за своєю мрією. Я навіть уже заробляю цим на третьому курсі. Я займаюсь тим, що мені подобається, і мені за це ще й платять гроші – це дуже классно", - зізнається студентка. У художньому училищі готують майстрів із вітражів. Надвірний живопис дуже популярний останнім часом - випускників часто запрошують розмальовувати львівські дворики, також можна працевлаштуватися на завод з ялинкових прикрас.

У списку тих, кого підтримає держава, також монтажники, мотористи, бурильники свердловин, верстатники та слюсарі – загалом 19 професій. Серед яких і унікальні – тістороби, виноградарі, бджолярі. У Державній службі зайнятості підтверджують, що на ринку не вистачає кваліфікованих робітників із унікальними спеціальностями. "Вільними є біля тисячі вакансій тих, хто може працювати на деревообробних верстатах, 800 вільних вакансій фрезерувальників і токарів. Робітничі професії у нас в країні сьогодні в дефіциті", - кажуть у службі. Зарплати пропонують різні. Наприклад, токар у Києві може отримувати від 1,6 до 10 тисяч гривень.

Як уже повідомлялося, в Україні на базі професійно-технічних навчальних закладів створять 25 навчально-практичних центрів, де навчатимуть на трактористів-машиністів, монтажників санітарно-технічних систем та устаткування, швачок, кравців, закрійників. На відкриття цих центрів, купівлю обладнання для майстерень Кабмін виділив 50 млн грн.

Кореспондент ТСН Оксана Щербина

робота

Повʼязані теми:

Наступна публікація