Уряд підняв норму споживання газу населенням

Уряд підняв норму споживання газу населенням

Кабінет Міністрів встановив норму споживання газу / Фото: Reuters

Яценюк збирається підписати постанову відразу після погодження Мінфіном. 

Кабінет Міністрів встановив норму споживання газу громадянами для приготування їжі (при підключеному централізованому гарячому водопостачанні) без наявності лічильника на рівні 4,4 куб. м/осіб на місяць.

Рішення було ухвалено на засіданні Кабміну сьогодні, 24 лютого, передають "Українські новини".

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк сказав, що він підпише цю постанову відразу після погодження Мінфіном. Міністр фінансів Наталія Яресько попросила надати їй 24 години на погодження.

Відповідну пропозицію на Кабмін було винесено міністром енергетики та вугільної промисловості Володимиром Демчишиним.

"21 вересня 2015 року постанову (про зниження норм споживання газу вдвічі) було оскаржено. Є рішення Окружного адміністративного суду Києва, який скасував дію цієї постанови. На жаль після цього було рішення Апеляційного суду та Вищого адміністративного суду 28 січня 2016 року, який, по суті, цю постанову скасував. Тому в даний момент, нам необхідно принципово швидко прийняти іншу постанову, яка дозволить врегулювати це питання", – зазначив міністр.

За його словами, норма 4,4 куб. м/людину на місяць розрахована як середньорічне використання газу цією категорією споживачів.

Також Демчишин заявив про намір обласних газопостачальних компаній з лютого виставляти платіжки виходячи з норми 6 куб. м/людину на місяць.

"За нашою інформацією, вже з лютого облгази мають наміру виставляти вже подвійну ставку, за нормами 6 куб. м газу. Більш того, за період з 1 жовтня вони планують перерахувати", – сказав міністр.

За словами Яценюка, єдина норма 4,4 куб. м/людину на місяць буде діяти до прийняття Кабміном диференційованих за регіонами норм споживання.

Крім того, Кабмін своїм рішенням скасував постанову №619 від 1996 року, якою спочатку вводилися норми споживання газу без лічильників.

Раніше Вищий адміністративний суд відхилив касаційну скаргу Кабміну і підтвердив рішення Окружного адмінсуду Києва від 21 вересня про визнання незаконною і недійсною постанови Кабміну №237 від 29 квітня 2015 року, яким уряд вдвічі знизив норми споживання природного газу для населення, що не має лічильників.

Нагадаємо, Яценюк повідомив, що черговий етап підвищення енерготарифів в Україні для населення відбудеться 1 квітня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація