Усе буде ProZorro. Президент дав старт переведенню держзакупівель в електронну систему

Усе буде ProZorro. Президент дав старт переведенню держзакупівель в електронну систему

Фото: Голос столиці

Порошенко підписав закон "Про публічні закупівлі".

Через півтора місяця, із 1 квітня, центральні органи виконавчої влади та та замовники, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання, перейдуть на електронну систему державних закупівель для товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис. грн, і для робіт – дорівнює або перевищує 1,5 млн грн (для замовників, що здійснюють свою діяльність в окремих сферах господарювання, вартість товарів і послуг – дорівнює або перевищує 1 млн грн та для робіт – дорівнює або перевищує 5 млн грн).

Відповідний закон "Про публічні закупівлі", який Верховна Рада ухвалила торік 25 грудня, підписав президент України Петро Порошенко.

Для решти замовників перехід на електронну систему закупівель буде обов'язковим із 1 серпня 2016 року. Таким чином хочуть підвищити рівень конкуренції у сфері держзакупівель та знизити рівень корупції.

"Цей закон є масштабуванням пілотного проекту електронних закупівель системи ProZorro, яка довела свою ефективність, заощадивши в 2015 році понад півмільярда гривень", – зазначив заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків.

Система Prozorro працює в пілотному режимі з лютого 2015 року і обробляє трохи більше 2% всіх держзакупівель у країні. Наприкінці 2015-го в системі брало участь понад 2,2 тисячі держкомпаній, які провели близько 37 тисяч тендерів. Загальна сума зареєстрованих тендерів склала близько 7 млрд грн. Економія наприкінці 2015 року становила 12% від суми тендерів, або понад 500 млн грн.

Нагадаємо, 4 лютого парламент вніс поправки до цього закону та усунув неузгодженості.

Повʼязані теми:

Наступна публікація