Утеплення будинку допоможе економити щороку 18 тисяч гривень на опаленні. Поради експертів

Утеплення будинку допоможе економити щороку 18 тисяч гривень на опаленні. Поради експертів

Фото: УНІАН

Після утеплення витрачені кошти окупляться за 10 років, а з підвищенням тарифів – набагато раніше.

Експерти порахували, що лише через стіни, якщо вони не утеплені, щороку "випаровуються" 6 тис. грн. Ще 5 тис. грн видувається через дах. 3 тис. грн – через вікна. 2,5 тис. грн – "вилітають" через неправильну вентиляцію. І близько 1,5 тис. грн – за час холодів – тікають у двері. Загалом, 18 тис. грн щорічно в приватному будинку. Уполовину менше – в квартирі.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Теплоаудитор Микита Тимошенко знає все про втрати і збереження тепла. ТСН запросила його в одну зі столичних осель, бо мешканці цього будинку взимку неабияк мерзнуть. І дарма, що стіни товстенні, цегла якісна, бо ще з царських часів. Аж три стіни кімнати тут виходять на вулицю. А ще й висота під чотири метри.

Експерт із допомогою тепловізора визначив, яка поверхня зберігає тепло, а яка – ні. Виявилося, віконний профіль тримає тепло від Микитиної долоні. І ще в оселі є серйозний теплогенератор – собака.

Микита одразу бачить, де є проблеми. Батареї дуже щільно прилягають до стіни. Їх треба відсунути, а стіну за ними обклеїти спеціальною плівкою, що відбиває тепло. Шторами не слід затуляти, щоби не заважати повітрю циркулювати. Кожні три роки треба міняти гумові прокладки на вікнах і підкручувати всі механізми.

Провітрювати оселю також варто специфічно – різко повністю відчинити вікно на 3-4 хвилини. І зачинити. Повітря в кімнаті цілком зміниться, а всі поверхні лишаться теплими.

Але без зовнішнього утеплення стін усе одно не обійтися. Є два варіанти – утеплення мінеральною ватою або пінопластом. У Києві з роботою вийде близько 500 грн за квадратний метр. Але вище дев'ятого поверху утеплювати пінопластом не можна, бо він пожежонебезпечний. Вихід – мінвата. Але це дорожче, понад 600 грн за квадратний метр.

Утім, головна проблема утеплення в іншому. Стіну в будинку треба закривати одразу всім сусідам. Інакше втрати тепла продовжаться, з'явиться грибок, і найстрашніше – через різницю температур трісне стіна.

Ну, а для мешканців квартири, яку обстежив експерт, утеплення обійдеться у 24 тис. грн. Якщо порахувати економію на електриці й теплі, то за нинішніми цінами така інвестиція окупиться за 10 років. Але із запланованим новим підвищенням тарифів гроші повернуться за п'ять, а то й за три роки.

Як зекономити до 20 тисяч гривень на опалюванні свого будинку

Як зекономити до 20 тисяч гривень на опалюванні свого будинку

Повʼязані теми:

Наступна публікація