До кінця року ціни можуть зрости на 15-18%.
Виробники хлібобулочних виробів анонсують зростання на 15-18% цін на свою продукцію через здорожчання собівартості вже до кінця 2016 року. Середня ціна житньо-пшеничного хліба в Україні становить 10,56 грн. Тобто здорожчання відбудеться на півтори-дві гривні.
Про це заявив президент Всеукраїнської асоціації пекарів (сюди входять близько 60 виробників) Володимир Череда, передає УНІАН.
"Такі сьогодні ринкові реалії, що виробникам хліба необхідно переглядати ціну, і перегляд ціни відбудеться у межах 15-18%. Ось таким буде зростання цін", – наголосив Череда.
Ідеться, зокрема, про ціноутворення на промислових підприємствах, які працюють на загальних умовах оподаткування, входять до складу асоціації та займають близько 40% українського ринку хлібобулочних виробів.
Череда пояснив, що здорожчало борошно, яке займає 38-43% у собівартості виробництва хліба. Протягом останнього року ціни на борошно вищого ґатунку зросли на 13,7%, першого сорту – на 14%, другого – на 17%, а вартість борошна житнього обдирного зросла на 21%. Подорожчання борошна, своєю чергою, було спричинено зростанням цін на пшеницю і жито.
Додали в ціні й інші інгредієнти: олія та дріжджі – на 7%, сіль – на 17,2%.
Водночас тарифи на електроенергію зросли на 29,5%. Витрати на логістику збільшилися на 10,4%.
"Формування ціни на хліб прив'язане за всіма складовими, як не дивно, до курсу валюти. Все обладнання, яке використовують пекарі, закуплено переважно в Європі. Тобто всі запчастини, ремонт – це пряма прив'язка до курсу. Енергоносії теж прив'язані", – сказав Череда.
Крім того, на ціну хліба також впливає підвищення мінімальної заробітної плати на пекарнях, яка з вересня зросла на 18%.