В Україні майже кожна десята сигарета виявляється контрабандою

В Україні майже кожна десята сигарета виявляється контрабандою

Кожна десята сигарета має незаконне походження. / Фото: Фото EPA/UPG

Український ринок заповнює нелегальна продукція.

В Україні майже кожна десята сигарета, спожита в 2013 році, виявляється контрабандою. При цьому, основним постачальником нелегальної продукції залишається Росія.

За даними дослідження про незаконний обіг тютюнових виробів, підготовленого компанією "ТNS Україна", асоціації "Укртютюн", в порівнянні з минулим роком частка контрабандних сигарет зросла практично вдвічі, досягнувши 9,9%. За результатами I півріччя українці спожили понад 7 млрд шт. таких сигарет, а частка нелегальної продукції на українському ринку порівняно з минулим роком збільшилася на 84% - до 9,2%, пише "Коммерсант-Украина".

Таке різке збільшення пов'язане зі зростанням виробництва нелегальних сигарет всередині України. За словами менеджера зі зв'язків з громадськістю "Imperial Tobacco Україна" Наталії Миколаєнко, за рік обсяги такої продукції збільшилися в п'ять разів, а її частка на тютюновому ринку виросла на 0,7% - до 3,3%.

Миколаєнко також повідомила, що найчастіше в портфелі компанії підробляють сигарети з фільтром "Прима Срібна", а потім продають їх на 1,5-2 гривень дешевше, ніж у офіційного дистриб'ютора.

Щодо контрабандних сигарет, то, найбільше такої продукції завозиться з Росії - 54%. В основному це сигарети компанії "Донський тютюн" - її продукція окупувала 52% нелегального українського ринку. Крім того, 21% контрабанди завозиться з Білорусі (Гродненська тютюнова фабрика) і 17% - з Молдови (Кишинівський тютюновий комбінат).

"Середня ціна нелегально ввезених з Росії сигарет в 2013 році складає 6,02 грн. Контрабандні сигарети з Білорусі і Молдови коштують у середньому 5,42 грн і 4,29 грн відповідно. При цьому середня ціна легально виробленої пачки, в яку закладено акциз і ПДВ, - близько 10 грн",- зазначив директор відділу корпоративних питань "JTI Україна" Олександр Когут.

Зазначимо, за прогнозами "Укртютюну", через зростання нелегального ринку держбюджет України втрачає 1,5-2 млрд гривень, а в майбутньому ці втрати можуть досягти і більше 3 млрд гривень.

Нагадаємо, з 1 вересня в Україні подорожчали сигарети і алкоголь.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація