В Україні онкохворі купують ліки в 7 разів дорожче, ніж у Європі

В Україні онкохворі купують ліки в 7 разів дорожче, ніж у Європі

Українцям доводиться діставати ліки нелегально через їхню відсутність в аптеках.

Щоб врятувати життя рідних, українці змушені ставати контрабандистами.

Після хіміотерапії у знесилених пацієнтів єдиний вихід - перевозити нерозмитнені, однак значно дешевші пігулки через кордон, йдеться в програмі "Гроші".

Читайте також: В українських аптеках продають безкоштовні тендерні ліки для онкохворих

Так, батьки багаторазової призерки спортивних змагань Олександри, яка хворіє на гострий лейкоз, усі ліки дістають нелегально, бо в українських аптеках їх немає. Безкоштовне лікування, яке пропонує наша держава, украй жахливе, тому батьки змушені ставати "контрабандистами". Лише за допомогою ефективних ліків, які продають за кордоном, батьки Олександри змогли поставити її на ноги.

"Ми маршрутками передавали кошти, а вони нам ліки. Тобто, на чесному слові. За 10 упаковок, це вистачало на 3 дні, мені потрібно було передати 15 тисяч. Тобто, я передаю ці гроші і не знаю, чи мені ці ліки прийдуть, чи я їх отримаю. Нам їх потрібно багато. І фактично не знаємо, де взяти", - говорить мати дівчинки Людмила Ткач.

В Інтернеті за одну пляшечку таких ліків хочуть 500 грн. У той же час замовлення треба чекати 2 тижні і з обов'язковою передплатою (якщо ви проживаєте в Києві - 50%, якщо ні - 100%).

У той же час у Польщі аналогічні ліки коштують 28 злотих - це близько 70 грн. При цьому їх можна купити в аптеці без жодних проблем.

Таким чином, велику кількість ліків, які не мають реєстрації, батьки та волонтери мусять закуповувати за кордоном та завозити в Україну майже нелегально. До таких ліків належать: "Меркаптопурін", "Алкеран", "Лейкеран", "Буцефальк" - вони необхідні для щоденного лікування онкохворих дітей. "Усі ці ліки мають GNP, тобто міжнародну сертифікацію, вони приймаються і застосовуються у всьому світі", - говорить юрист опікунської ради "Охматдиту" Юрій Власенко.

Читайте також: Замість лікування онкохворих дітей влада переймається захистом "бідних" суддів

У той же час, відповідаючи на питання, чому ці ліки не пройшли реєстрацію в Україні, юрист підкреслює: "Тому що корупційна система реєстрації, вона настільки не прозора та корумпована, що іноземні виробники не зацікавлені проходити цю процедуру реєстрації".

Ціна цієї реєстрації складає 24 тисячі євро - саме таку суму назвали австрійському виробнику ліків.

"Припинили дію реєстрації. Сказали, якщо я хочу її відновити, то маю заплатити 24 тис. Я був обурений, на це не пішов, думав, що це жарти. Потім я дізнався, що дійсно припинили реєстрацію. Багато дітей, людей ми вилікували. Це єдині у світі ліки, які нищать ракові клітини і зовсім не шкодять організму. Часто діти вмирають не від раку, а від хіміотерапії. Не дати дітям ліки, які не шкідливі - це вбивство", - заявив австрійський виробник ліків Василь Новицький.

Між тим, головні лікарі України запевняють, що проблем з ліками в країні немає. "Я абсолютно не сумніваюсь, що дефіциту точно не буде", - заявив голова Держлікслужби України Олексій Соловйов.

Зазначимо, Україна є одним із лідерів серед країн Європи за кількістю онкозахворювань. Цю хворобу має кожен 5 українець, щодня дітям ставлять страшний діагноз, щогодини в Україні помирає 10 людей від раку.

Тим часом окремі особи заробляють гроші на чужому горі, продаючи в Інтернеті неякісні ліки.

Лікарі теж є заручниками цієї корумпованої системи. З однієї сторони вони порушують закон, якщо виписують якісні незареєстровані ліки, з іншої - вони рятують життя.

Поки лікарі на свій страх і ризик рятують людей нелегальними препаратами, юристи лікарень марно оббивають пороги чиновників.

Редакція програми "Гроші" в свою чергу 2 тижні тому надіслала запит до МОЗ, аби дізнатися, як головні лікарі країни вирішують проблему нестачі якісних ліків. Тиждень запит пересилали з одного департаменту до іншого. Далі - пішли усі відпочивати, так і не давши відповіді.

В Україні онкохворі змушені діставати ліки нелегально

В Україні онкохворі змушені діставати ліки нелегально

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація