В Україні підняли оптову ринкову ціну на електроенергію

В Україні підняли оптову ринкову ціну на електроенергію

Фото: Reuters

Основна причина зміни розцінок - істотне зниження вироблення АЕС.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила оптово-ринкову ціну електроенергії, що означає ріст тарифу для промисловості біля +15%.

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook заявив колишній член НКРЕКП Андрій Герус.

"Після введення ротердамської формули визначення оптово-ринкова ціна (ОРЦ) зросла: з 1 травня з 1,178 грн до 1,237грн (+5%), з 1 липня до 1,280 грн, з 01 жовтня до 1,319 грн. Тобто сумарно +12%. Це означало очікуваний ріст тарифу для промисловості біля +15%", - повідомив він.

За його словами, сьогодні, 24 червня, Комісія переглянула своє рішення і ще додатково підняла ОРЦ.

"Тобто сумарно +26% до квітневої ОРЦ, яка вже тоді була на 20%-30% вище європейських цін! Тепер це означає, що ріст для промисловості буде не 15%, а, мабуть, всі 30%", - додав Герус.

Своєю чергою, голова НКРЕКП Дмитро Вовк повідомив, що основною причиною зміни ОРЦ стало зниження вироблення АЕС (-10%) відповідно до фізичного балансу.

"При розрахунку враховано зниження на US /т і зміцнення курсу з 25.3 до 24.9. Тому ціна вугілля знижена до 1393 грн /т відповідно зі світовими цінами, відповідно і тарифи ТЕС були знижені", - написав Вовк у Facebook.

Як відомо, раніше затверджена ОРЦ розраховувалася на основі балансу електроенергії, підписаного Міненерговугілля в січні. У травні в документ внесли зміни, в тому числі знизили прогноз виробництва електроенергії АЕС. У той же час витрати НАЕК "Енергоатом" не змінилися. Тому регулятор з травня підвищив тариф АЕС на 8,4% - до 45,42 коп. кВт год, а з липня ще - на 9,1% - до 49,54 коп, повідомляє Інтерфакс.

Сьогодні комісія підвищила тариф "Укргідроенерго", в тому числі для добудови Дністровської ГАЕС. Компанія додатково отримає 976,5 млн грн. Збільшення тарифу складе близько 45%.

"У зв'язку з тим, що міністерство переглянуло баланс і суттєво зменшило частку АЕС - з 89 млрд до 80 млрд кВт год - це вимагає перегляду рівня оптової ринкової ціни", - сказав Дмитро Вовк. На третій квартал ОРЦ складе 1358,83 грн за МВт год замість затвердженої раніше 1280,28 грн, на четвертий - 1490,63 грн замість 1380,69 грн.

"Майже 20 років методики формування ОРЦ не було. Вона була розроблена. У ній було враховано, яким чином розраховувати ціну на енергетичне вугілля. Підхід, обраний комісією, відповідає принципу імпортного паритету, тому що, згідно з балансом вугілля, затвердженого міністерством, 40% вугілля на території України недоступно - це вугілля марки А ", - зазначив він.

За його словами, "в зв'язку з цим комісія знайшла імпортний паритет, який відповідає ціні API2 (вартість вугілля в портах Амстердам, Роттердам, Антверпен) з доставкою в Україну".

Повʼязані теми:

Наступна публікація