В Україні проведуть експеримент зі скасування держрегулювання цін на продукти

В Україні проведуть експеримент зі скасування держрегулювання цін на продукти

Фото: sputnik.kg

Обмеження скасують із 1 жовтня і до кінця року.

Уряд затвердив терміни скасування державного регулювання на продукти харчування. Пілотний проект діятиме із 1 жовтня 2016-го до 1 січня 2017-го.

Рішення про це Кабмін затвердив сьогодні, 22 вересня, пише УНІАН. Провести експеримент планували ще з 15 серпня, проте відклали.

"Проект постанови розроблено з метою практичного дослідження дієвості цінового регулювання, що регламентується постановою уряду від 1996 року номер 1548, і подальшого ухвалення рішення про доцільність такого регулювання", – сказав перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, представляючи постанову.

Скасування держрегулювання покликане зменшити адміністративний тиск на бізнес та відмовитися від застарілих адмінпрактик.

У тестовому режимі скасування працюватиме три місяці. Призупинять регулювання цін зокрема на дитяче харчування, хліб, борошно, крупи, яйця, соняшникову олію та м'ясо-молочні продукти.

Раніше експерти зазначали, що ціни на ці продукти не повинні б суттєво зрости. Адже підприємці вже давно знайшли способи обходити нормативи. Скажімо, на 0,1% змінюють показник жирності молока, масла чи сметани й автоматично не підпадають під держрегулювання.

Тим часом урожай овочів половинить ціни.

Повʼязані теми:

Наступна публікація