В Україні розпочнуть перевірки фінансової спроможності отримувачів соцдопомог та субсидій

В Україні розпочнуть перевірки фінансової спроможності отримувачів соцдопомог та субсидій

Фото: УНІАН

Уряд ухвалив усі необхідні постанови для початку верифікації соціальних виплат та пенсій.

На вчорашньому засіданні Кабмін ухвалив останні чотири постанови, необідні для початку масової верифікації (підтвердження) фінансової спроможності отримувачів соціальних виплат, субсидій, пенсій, виплат внутрішньо переміщеним особам.

Таким чином хочуть забезпечити справедливість при наданні держаної допомоги та "відсіяти" "мертві душі" та тих, хто фінансово спроможний обійтися без соцвиплат, а також шахраїв.

Наприкінці 2015 року Верховна Рада пом'якшила банківську таємницю – Міністерству фінансів (і Державній фіскальній службі як її структурному підрозділу) дозволили проводити верифікацію та перевірку достовірності даних, які фізичні особи подають для отримання субсидій, соціальних виплат, пільг, зарплат. Банки надаватимуть інформацію про відкриті рахунки, операції та залишки на рахунках.

Зміни до законодавства також забезпечують підключення Мінфіну до інтегрованої міжвідомчої інформаційно-телекомунікаційної системи щодо контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон.

"Створення аналітично-інформаційної системи електронної верифікації та моніторингу допоможе виявити шахраїв та "мертві душі" серед отримувачів соціальних виплат, і тим самим допоможе покращити адресність соціальної допомоги на користь найбільш нужденних верств населення.  Наразі система працює в пілотному режимі. Найближчим часом Міністерство фінансів презентує її громадськості", – ідеться в повідомленні прес-служби Мінфіну.

Мінфін очікує, що верифікація дозволить скоротити витрати держбюджету на 5 млрд грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація