В Україні скоротять перевірки бізнесу. Головні законодавчі зміни

В Україні скоротять перевірки бізнесу. Головні законодавчі зміни

Фото: Firestock

Усі планові та позапланові перевірки вноситимуть до електронного реєстру.

Українські підприємства планово будуть перевіряти рідше. А перелік підстав для позапланових перевірок бізнесу працівниками санітарно-епідеміологічного, пожежного, архітектурно-будівельного та інших видів державного нагляду буде суттєво скорочений.

Відповідний закон ухвалила Верховна Рада, пише УНІАН.

Документ передбачає створення електронного реєстру, до якого вноситимуть усі планові та позапланові перевірки бізнесу, їхні причини, ініціатори, зміст та результати.

"Не буде вже такого, що когось перевіряють кулуарно і роблять це 50 разів, а інших взагалі не чіпають", – пояснив голова парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Новий закон також змінює принципи держконтролю, щоб виключити корупційні ризики та зменшити тиск на бізнес.

"Це презумпція невинуватості суб'єкта господарювання. У випадках, коли у законодавстві є норми, які можуть трактуватися як на користь підприємця, так і на користь держави, вони трактуються на користь підприємства", – сказав Галасюк.

Плани перевірок будуть складати на рік наперед без права його змінювати. Квартальні плани скасують.

Максимальна кількість перевірок визначатиметься тим, до якої міри ризику належить бізнес.

"Високий ризик – планові перевірки не частіше, ніж раз на два роки. Середній – не частіше, ніж раз на три роки. Низький ризик – не частіше, ніж раз на п'ять років", – пояснив Галасюк.

Запроваджуються обмеження на тривалість перевірок, яка залежатиме від розміру бізнесу, але не довше 30 днів. Власників компаній та їхніх службових осіб звільнять від відповідальності за відмову дати показання або пояснення щодо суб'єкта господарювання.

Зменшать штрафи для тих компаній, у яких порушення виявили вперше.

До нових норм включили можливість консультування бізнесу органами держнагляду. Також громадські організації отримають більше прав для правового захисту приватних компаній.

Зазначимо, що український та іноземний бізнес, що працює в Україні, найчастіше скаржиться в Раду бізнес-омбудсмена на роботу податкових органів, неправомірні перевірки й проблеми з поверненням ПДВ.

Кабінет міністрів у червні 2015 року подовжив мораторій на проведення перевірок бізнесу до кінця 2016 року. Мораторій на проведення перевірок бізнесу був оголошений наприкінці 2014 року і мав діяти до 1 липня 2015-го. Пропозицію про продовження мораторію висунуло Мінекономрозвитку на підставі консультацій з бізнесом. Мораторій не стосується планових фіскальних перевірок.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація