В Україні стали виробляти менше хліба

Українські пекарі через жостке державне регулювання цін змушені скорочувати виробництво хліба.

Хлібозаводи стали менше виробляти хліба, про що свідчать офіційні дані Держкомстату. Так, у 2010 р. було випущено 1,7 млн т хлібобулочної випічки, що на 5,5% менше показників 2009 року, коли виробничі показники галузі перевищили 1,8 млн. т.

Аналітики ринку вважають, що скоротити виробництво хліба основних гравців змушує: маленька рентабельність на "соціальний" хліб, дорожнеча сировини, проблеми з поверненням ПДВ у приватних виробників, велика частка тіньового ринку, зміни в уподобаннях українців і банальне вимирання населення.

За словами голови наглядової ради ВАТ "Концерн Хлібпром" Вадима Вишневського, виготовляти хліб легально стало фактично неможливо, і галузь змушена була йти в тінь.

"Тільки з початку року ціна на борошно зросла на 23-24%, у тому числі й борошно з державних інтервенційних ресурсів. При цьому ціна на масові сорти хліба змінилася зовсім незначно через жорстке державне регулювання. За деякими сортами виробництво просто збиткове", - констатує інший учасник ринку.

При цьому, скільки би не скаржилися хлібозаводи на своїх споживачів, які купують тіньовий хліб, і на жорсті урядові цінові рамки, вихід залишається один - продавати продукцію за межі України, запевняють учасники хлібного ринку.

Читайте також:

"Київхліб" і "Київмлин" повернуть у власність столиці

Київ за рахунок платників податків стримує ціни на хліб

Українські хлібокомбінати підвищать ціни на хліб

Залиште свій коментар

Аватар
Залиште свій коментар

Коментарі до посту

Останні Перші Популярні Разом коментарів: