В уряді озвучили шалену цифру збитків від блокування транзиту з РФ

В уряді озвучили шалену цифру збитків від блокування транзиту з РФ

Транзитна блокада може дорого обійтися Україні, наголошують в уряді / Фото: УНІАН

Репутаційні ж втрати будуть узагалі катастрофічними, кажуть у Мінінфраструктури.

Блокування активістами транзитного російського транспорту на території України загрожує державі величезними фінансовими та репутаційними втратами. Про це заявив керівник департаменту автотранспорту Мінінфраструктури Роман Хміль на власній сторінці в соцмережі Facebook.

За його словами, слід чітко розрізняти поняття транзиту та двосторонніх перевезень між країни. В разі блокування транзиту Росія відповість тим самим. І Україна залишиться без можливості переправляти суходолом свої товари до країн Азії.

"Порахуємо наші втрати: транзит автомобільний через РФ: 4 млрд.грн. транспортних доходів + 50 млрд.грн. вартість наших товарів, які таким чином перевозиться до країн Азії. Двосторонні автоперевезення до РФ: 2 млрд.грн. + товарообіг. Транзит залізничний: 9 млрд.грн. + товарообіг. Груба оцінка втрат - 15 млрд.грн. транспортних доходів + мінімум 100 млрд.грн. від продажу наших товарів на експорт. Боюсь, що насправді значно більше, страшно рахувати", - пояснив чиновник.

Він також нагадав, що з цих грошей надходять податки до бюджету і фінансуються, зокрема, видатки на медицину, армію, пенсії. Крім того, за словами Хміля, зупинка транзиту з вини України може мати наслідком виключення з СОТ через порушення міжнародних угод, підрив репутації України як країни-транзитера, втрату транспортних перевезень великими компаніями через нашу територію. "Як тільки ми перестаємо вести себе цивілізовано, ми перетворюємось в очах наших партнерів на Сомалі, з усіма негативними наслідкам", - зазначив посадовець.

 

ЦІНА СВОБОДИСьогодні політична партія ВО "Свобода" вирішила продовжити блокування російського транзиту:...

Опубліковано Roman Khmil 26 лютого 2016 р.

Хміль закликав політиків вирішувати складні питання шляхом експертного обговорення, а не вуличних акцій. "Закликаю всіх справжніх патріотів за експертний стіл, і лише потім можна йти на протести та барикади, свідомо та виважено, розуміючи ціну на декілька кроків наперед", - наголосив він, маючи на увазі заяву партії "Свобода" про блокування російського транзиту українською територією.

Російські фури знову можуть почати блокувати на кордоні

Російські фури знову можуть почати блокувати на кордоні

Повʼязані теми:

Наступна публікація