Вартість долара завищена, дефіцит бюджету США зростає – МВФ

Вартість долара завищена, дефіцит бюджету США зростає – МВФ

Фото: Reuters

У Міжнародному валютному фонді вважають, що долар повинен бути на 10-20% дешевшим.

Дефіцит бюджету США в першому кварталі 2016 року зріс до 2,7% ВВП (до 124,7 млрд доларів). Ще в четвертому кварталі 2015-го він становив 2,5% (113,4 млрд доларів). Саме великий дефіцит платіжного балансу Штатів і вказує на те, що нині долар переоцінений на 10-20%.

До 2020 року дефіцит бюджету зросте до 4% від ВВП або й вище. Такий прогноз Міжнародного валютного фонду, пише РБК.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард наголосила, що економіка США нині "перебуває в хорошій формі" і зростання найближчим часом буде поступово прискорюватися. У той же час, відзначає МВФ, існує чимало загроз стабільному розвитку країни, одна з яких – переоцінений долар.

МВФ прогнозує, що в 2016 році ВВП США зросте на 2,2%. Попередній прогноз був кращим – 2,4%. Водночас прогноз на 2017-й залишили без змін – зростання на 2,5%.

Торік у США з'явилося майже 2,5 млн нових робочих місць. Проте Лагард назвала чотири серйозні виклики перед Штатами, кожен із яких так чи інакше пов'язаний із ринком праці: скорочення економічно активного населення, падіння продуктивності праці, зростання нерівності в розподілі доходів та велика частка населення за межею бідності (майже 15%). У МВФ пропонують США боротися з бідністю підвищенням мінімального рівня оплати праці та введенням оплачуваної декретної відпустки для жінок.

У різних штатах США рівень мінімальної зарплати різний (від 5,15 до 10,5 долара), але в більшості регіонів він дорівнює загальнофедеральному цільовому орієнтиру Мінпраці на рівні 7,25 долара (понад 180 грн) на годину. Цей показник не змінювався з липня 2009 року.

Водночас МВФ підтримує політику американського Федерального резерву (система комерційних банків, що виконує роль центробанку США) щодо поступового, максимально обережного підвищення базової процентної ставки.

"На цьому етапі очевидно, що стратегія поступового руху ставки вгору є правильною", – вважають у МВФ.

Тим часом у Китаю з'явився конкурент, який випередив його за темпами зростання економіки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація