Весільний бюджет: на що українці витрачають "святкові" гроші та як їх заощадити

Весільний бюджет: на що українці витрачають "святкові" гроші та як їх заощадити

Фото: jetsetter.ua

Середнє українське весілля обходиться у 100 тисяч гривень.

Традиційно в спекотну пору в Україні спостерігається шлюбний бум, однак через скрутну економічну ситуацію бюджети на святкові урочистості – зовсім не "святкові". Лише за останні два роки ціни на весілля виросли майже втричі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Організувати весІлля – це як зробити ремонт, кажуть Олег і Тамара. Усе дорого та клопітно. Гроші на свято, зізнаються, в батьків не просили, усе наскладали самотужки. "Ми обоє програмісти, тому так потихеньку відкладали", - кажуть вони, і додають, що їхній бюджет – біля 10 тисяч доларів. За теперішнім курсом – це майже 300 тисяч гривень. І це, кажуть експерти, можуть дозволити собі не всі.

"Популярний" або ж "класичний" весільний бюджет у столиці нині обходиться в 100 тисяч гривень. Ціни виросли – на все. Весільна сукня, яка ще два роки коштувала 3 тисячі гривень, сьогодні – вже 10 тисяч. Окрім вбрання, вражають і витрати на квітковий декор. Це один з найдорожчих пунктів у весільному бюджеті. Букет для нареченої – від тисячі гривень, прикрасити бенкетну залу – від 15 тисяч. Таку дорожнечу фахівці пояснюють просто – більшість флористів працюють з імпортними квітами. "Квітка голландська, працювати з українською квіткою неможливо, на жаль, бо вона низької якості. Українська півонія розсипається в букеті нареченої через півгодини", - кажуть флористи.

На чому тепер економлять українці, готуючись до весілля

На чому тепер економлять українці, готуючись до весілля

Чи можна зекономити на весіллі? Одна з порад – відмовитися від послуг весільних агентств, залучити до організації друзів та знайомих, а святкування влаштувати подалі від столиці. Іван та Христина з Херсона до весілля ще тільки готуються. Ресторан, транспорт для гостей, виїзна церемонія – загалом витратити планують 70 тисяч гривень. У невеличкому селі на Прикарпатті родина Бевзюків віддає старшу доньку заміж. За давньою традицією – весілля святкують вдома. Аби розмістити 250 гостей – бенкет влаштували біля хати в наметах. На весілля, кажуть рідні, витратили 100 тисяч гривень. "Все дороге. І продукти дорогі, і випивка дорога. Мама зарізали тоже порося, теля, ще й докуповували, бо цього замало", - кажуть господарі.

Найдешевший варіант – просто прийти до РАГСу. На церемонію та послуги закладу вистачить і 300 гривень. А ще, кажуть фахівці, можна відредагувати список гостей, принаймні запрошених з ввічливості. Головне – не економити на власних емоціях та не забувати, що цей день належить передусім молодятам.

Як уже повідомлялося, на випускний цього року батьки витрачали колосальні суми. У столиці він обійшовся у не менше, ніж чотиризначні суми.

Кореспондент ТСН Вікторія Дмитренко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація