Від кримчан вимагають величезні хабарі під час спроби дати дітям українське громадянство

Від кримчан вимагають величезні хабарі під час спроби дати дітям українське громадянство

Оформлення паспортів 16-річним із півострова обійдеться у 8 тисяч гривень – на дорогу в Україну та житло.

В анексованому Росією Криму вже два роки все українське – під забороною. І просто героями здаються люди, які наважуються йти всупереч окупаційному режиму, і пробують оформити своїм дітям українські паспорти і свідоцтва про народження.

Держава Україна нібито тільки "за". І навіть закон ухвалила про спрощення процедури для жителів тимчасово окупованих територій. Але почав він діяти тільки минулого тижня. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Ну, а поки спроба дати своїм дітям українське громадянство перетворюється для кримчан у справжній подвиг. Причому, досить дорогий. Адже нерідко вимагають величезні хабарі за прискорення процесу видачі документів. Доходить і до 20 тис. грн.

До того ж, кримчанам із окупованого півострова українські РАГСи відмовляють в оформленні документів. Бо, скажімо, довідки з кримських пологових будинків про народження дитини на вільній території України вважаються не дійсними. А тому слід звертатися до суду. А єдина установа, яка розглядає подібні справи, – лише в столиці – Київський апеляційний суд. Він має перенаправити документи ще далі – до іншого суду на свій розсуд. Скільки чекати на рішення – не знає ніхто. А до суду ще треба дістатися.

Прямого транспортного сполучення між Кримом та Україною просто не існує. Доводиться навіть півтора кілометра долати пішки між блокпостами. Потім винаймати житло. А головне – час, гроші та нерви, які треба витратити на оформлення.

Доїхати з Криму до Херсона нині коштує 350 грн в одну сторону. В інтернеті приватні перевізники пропонують трансфер комфортабельніший – туди й назад потягне уже на 1 тис. грн. У соцмережах розквітає цілий бізнес: множаться групи, де пропонують возити попутників за гроші "до" та "з" окупації. Якщо їхати треба аж до Києва і назад – це вже 2 тис. грн із людини. Скількі разів доведеться так їздити, поки суд ухвалить рішення, невідомо.

Щоби оформити паспорти, кримчани мають звернутися до Державної міграційної служби України. Або простіше кажучи – в паспортний стіл. 16-річним нині видають лише ID-картки замість паперових паспортів. Для цього потрібна їхня особиста присутність – для фотографування. Але проблема в тому, що цих дітей ще й не пропускають на блокпостах. Відтак, школярі, які не мають закордонних паспортів, мусять чекати на материку, доки ID-карта не буде готова. Тож шлях за пластиковим паспортом – дорожчий. Не лише через транспорт. Увесь цей час, поки кримчани чекають на оформлення документів, усі ці дні або тижні, людям потрібно десь жити. Добре, якщо є родичі у Херсоні. А якщо ні? Люди мусять винаймати житло. Скажімо, місце у бюджетному хостелі коштує 100 грн на добу. Тобто, за двох людей це 4 тис. грн, якщо ID-картку зроблять вчасно, за 20 днів. Якщо ж затягнуть на місяць – усі 6 тис. грн. А з дорогою – і цілих 8 тис. грн за папірець, який решта українців отримує бесплатно.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Ольги Мальчевської.

Скільки коштують українські документи для патріотичних мешканців Криму

Скільки коштують українські документи для патріотичних мешканців Криму

Повʼязані теми:

Наступна публікація