"Вивів" горішки і насіння на Кіпр. ЗМІ оприлюднили офшорні схеми спонсора Ляшка

"Вивів" горішки і насіння на Кіпр. ЗМІ оприлюднили офшорні схеми спонсора Ляшка

Сергій Рибалка / Фото: УНІАН

Сергій Рибалка причетний до заводу у Дніпрі, який виробляє відомі снеки.  

Попри публічну неприязнь до офшорів, члени "Радикальної партії Олега Ляшка" самі користуються вигодами закордонних юрисдикцій. Журналісти програми "Схеми" виявили, що депутат Сергій Рибалка причетний до заводу у Дніпрі, який виробляє промислові товари для дому – серветки, мило, сміттєві пакети, товари для прибирання, а також відомі снеки –  горішки, сухарики, соняшникове насіння. Частину доходів корпорація родини Рибалки перераховує на кіпрські фірми: на них формально оформили фактично усі торговельні марки компанії. До цього доклав руку і сам народний депутат, стверджується в програмі.

Журналісти зауважують, що народний депутат Рибалка обраний за списком Радикальної партії Олега Ляшка і офіційно називається одним із її спонсорів.

Корпорація називається "S Group". Голова її наглядової ради – брат народного депутата Дмитро Рибалка. Снеками в корпорації займається ТОВ "Снек-Експорт", власник якого – батько депутата Віктор Рибалка. Сам депутат Сергій Рибалка до обрання у Верховну Раду офіційно був радником гендиректора з юридичних питань. А в промисловій групі його відкрито називали співзасновником.

На сайті Державної служби з інтелектуальної власності зазначено, що торгові марки, під брендом яких випускають популярну лінійку смаженого насіння – ТМ "СЕМКИ" та ТМ "SEMKI", у 2006 році Сергій Рибалка власноруч зареєстрував на кіпрську фірму Lagrion Limited.

Щонайменше до 2015 року ця кіпрська фірма збирала роялті за використання бренду "СЕМКИ", зазначають журналісти. Крім того, близько трьох десятків торгових марок українських снеків завели на цей офшор, а також на декілька інших, споріднених: фісташки "Мачо", "Red pistachio" та чіпси "КартоФан".

У 2014 році концерн Рибалок, за даними редакції, відзвітував у податкову, що сплатив щонайменше 25 мільйонів гривень роялті за користування своїми ж брендами.

Водночас у 2015 році суми були менші: наприклад, кіпрський власник брендів Lagrion Limited отримав трохи менше від мільйона гривень винагороди, але основний звіт фірма не подавала, тому повні суми не пораховані.

Минулого року, виявили "Схеми", чи не всі бренди компанії були перекинуті на новий офшор – Dianatus Management Limited, споріднений із попередніми. Журналісти вважають, що про реальну господарську діяльність у цьому випадку найімовірніше не йдеться і це просто прослідковується.

"На Кіпрі можна отримати послуги номінального власника компанії, для цього укладається договір між номінальним власником і реальним власником на управління цієї компанії, але ми його побачити просто не можемо", – пояснила юрист Центру протидії корупції Ольга Веретільник.

Журналісти назвали це "типовою схемою": коли компанії виводять гроші у вигляді роялті за кордон на свій офшор, звітуючи про це в податкову як про здійснені витрати; це автоматично зменшує прибутки компанії, а отже, і платити з них податків у бюджет України треба менше.

"Схеми" запитали у Рибалки про мотиви під час реєстрації власного винаходу – торгової марки – на невідому кіпрську компанію з ознаками фіктивності. У відповіді на письмовий запит він визнав, що згадані торгові марки йому належали, утім, зараз про їхню долю він не знає. 

"Справді, ще на початку 2008 року відбулась передача двох торгових марок "Семки" і "Semki" у власність іноземної компанії, адже передбачалося їхнє використання на території Євросоюзу. <...> Але через різні причини, зокрема, і через світову економічну кризу, плани роботи в Європі було суттєво відкореговано. Тому, наскільки мені відомо, ці дві торгові марки відтоді більше не використовуються, і не мають ані до мене, ані до компаній, до якої має безпосереднє відношення моя родина, жодного стосунку", – йдеться у відповіді на запит.

Водночас же, наголошують журналісти, кіпрська компанія Dianatus Management Limited і надалі є єдиним власником як бренду "СЕМКИ", так і ще 39 торгових марок, які зараз в Україні використовує фірма родини Рибалок.

Таким чином виявилося, що бізнес родини депутата Рибалки, з якого фінансується "РПЛ", і сам задіює офшорні юрисдикції, направляючи за кордон частину виручки, зібраної з українців. Як запевнив лідер партії Олег Ляшко, про зв'язки з офшорами свого спонсора та соратника він не знав і вживе відповідних заходів, якщо факти підтвердяться.

Водночас сам Рибалка у спростуванні, поширеному його прес-службою, заявив, що "ніколи не використовував офшорні компанії, як помилково стверджується у сюжеті". Він зазначив, що з часу обрання до Верховної Ради України не володіє і не має стосунку до управління жодною компанією, а всі доходи декларує згідно із чинним законодавством, і не зобов'язаний знати усі подробиці бізнесу членів власної родини.  

Рибалка також заявив, що інформація щодо торгових марок "Семки" та "Semki", яка попередньо запитувалась від нього журналістами, вийшла нібито в перекрученому вигляді та не відповідає дійсності. Він стверджує, що журналісти сплутали поняття "роялті, яке постійно контролюється податковими органами, із виведенням виручки чи прибутку". Він додав, що компанія "Снєк Експорт", що належить його батьку "платить усі податки тут, в Україні".

Щодо реєстрації торгових марок закордоном він пояснив, що пішов на такий крок, тому що в Україні захистити власність "абсолютно неможливо".

Нагадаємо, у квітні Фракція Радикальної партії вимагала негайно скликати позачергове засідання Ради, щоб почати процедуру імпічменту президента України Петра Порошенка і створити у парламенті Спеціальну тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів існування "таємних офшорних компаній та рахунків Порошенка". Навесні з Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Серед них, зокрема, були опубліковані матеріали і про главу держави. Юристи його компанії запевняли, що під час проведення фінансових операцій іноземні банківські рахунки президента не відкривалися, "обігу грошових коштів не було, і передача акцій відбувалася в рамках процедури передачі активів Петра Порошенка в довірчу власність компанії Ротшильд".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація