Під гаслом оптимізації в Україні за кілька років закрили сотні сільських лікарень

Під гаслом оптимізації в Україні за кілька років закрили сотні сільських лікарень

Фото: УНІАН

На Житомирщині селяни бунтом відстояли збереження медзакладу.

Маленькі сільські лікарні, де раніше рятували пенсіонерів і знали кожного пацієнта в обличчя, відходять у минуле. Мораторій, що забороняв закривати такі невеликі медзаклади у ведмежих кутках, протримався тільки рік.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Під гаслом оптимізації райдержадміністрації за кілька років закрили сотні сільських лікарень. Нагорі неофіційно кажуть, що така оптимізація – одна з вимог МВФ.

Журналіст ТСН Станіслав Ясинський поїхав у Житомирську область, бо виявилося, що там село Іванопіль готове піти проти цілого світу, щоби захистити своє право на медичну допомогу.

Люди голосують за те, щоб заборонити закривати їхню лікарню. Звертаються до районної та обласної рад. Але там, у районі, головне – наказ з Києва та економія бюджету. Тому сільські лікарні в Україні закривають сотнями. Кожен з таких закладів – це врятовані людські життя. Але врятовані життя коштують дорожче, ніж розширення сільських кладовищ. І ніхто не каже, та, здається, й не знає ніхто, де кінець у цьому тунелі і де тут вмикається світло.

Після того, як сюжет був відзнятий, до ТСН надійшла звістка – районні та обласні депутати вирішили залишити в спокої неспокійне та бунтарське село Іванопіль на Житомирщині. Сільську лікарню не закриють. Свою маленьку перемогу селяни здобули у запеклій боротьбі.

Якою була ця боротьба, дивіться деталі в сюжеті Станіслава Ясинського.

Відголосок медичної реформи: мешканці сіл протестують проти закриття маленьких лікарень

Відголосок медичної реформи: мешканці сіл протестують проти закриття маленьких лікарень

Повʼязані теми:

Наступна публікація