Влада планує за рік отримати з українців 4 мільярди нового податку на нерухомість

Влада планує за рік отримати з українців 4 мільярди нового податку на нерухомість

Фото: Dnister

Селянам пропонують закладати одне одного, аби наповнити реєстр нерухомого майна.

В Україні цьогоріч оподатковуються не лише квартири і будинки, а й усе, що збудоване в дворі – сараї та гаражі. Повідомлення про сплату податку на житлову та нежитлову нерухомість мають надійти поштою, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Житель села Мрія навіть і не мріяв, що в нього на обійсті стільки всього, що підлягає оподаткуванню. "Літня кухня, гараж, сарай, душ, я не знаю, як це, а тепличка теж?", - питає він. "Дві собаки, дві будки", - додає чоловік. Усе, що пан Євген так довго перераховував, у податковій назвали двома словами – нежитлова нерухомість. І вона цьогоріч уже оподатковується. Кожен квадратний метр коштуватиме - 12 грн 18 копійок. Це 1% од торішньої мінімальної зарплати.

Платитимуть по-новому і власники житлових приміщень – ті, в кого квартири понад 60 квадратів, а будинки більше 120. Cтосується це не тільки великих осель. Податки платитимуть і ті, в кого маленькі хатки, але їх декілька. Ставка – до 2% від мінімальної зарплати. "Оскільки цей податок зараховується до місцевого бюджету – органам місцевого самоврядування надано право як встановити ставку податку, так і збільшити цю неоподатковану площу", - пояснив головний державний ревізор-інспектор департаменту податків і зборів із фізосіб ДФС України Володимир Гуцуляк.

В Україні починає діяти новий податок на нерухомість

В Україні починає діяти новий податок на нерухомість

Перед ревізором-іспектором розкладені папірчики – саме такі податкові документи рекомендованим листом мають прийти кожному платнику податку. "При несплаті до 30 днів 10% - від суми штрафних санкцій. І більше 30 днів - 20%", - розповів працівник ДФСУ.

Власники чималих осель запевняють, що за все заплатять. "Дійсно, у мене нерухомість перевищує середньостатистичну, і закон я порушувати не буду", - запевнив мер столиці Віталій Кличко. "У мене дійсно велика квартира в Харкові, і я всі податки плачу – і за надлишки теж", - розповів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Щоправда, головний правоохоронець зізнався, що поки до нього лист від податквої не надходив.

Оминути податок на нерухомість можна, якщо квартира, приміром, має кількох власників. Якщо нерухомість продавалася давно і ще реєструвалася в БТІ – її, найпевніше, ще немає в державному реєстрі речових прав. У ньому хочуть зібрати дані про все майно громадян, але поки він наповнений ледь на половину. Аби прискорити цей процес, до формування реєстру хочуть долучити сільські ради – проговорилися у фіскальній службі. Як узяти на олівець гараж чи сарай – податківці бачать так: "Сусідка вас здасть, ви – сусідку".

За попередніми підрахунками, цьогоріч за нерухомість громадяни сплатять понад 4 мільярди гривень. Наступного року буде більше, бо вже передбачили вищу ставку податку.

Як уже повідомлялося, відсутність квитанції не є приводом не сплачувати нарахування. Мовляв, не отримали рахунок, зверніться до податківців самостійно. Адже розплатитися треба упродовж двох місяців. Після цього вже стягуватимуть штраф.

Кореспондент ТСН Інна Боднар

Повʼязані теми:

Наступна публікація