"Все пропало" відкладається. Данилюк запевняє, що Україна впорається без кредиту МВФ

"Все пропало" відкладається. Данилюк запевняє, що Україна впорається без кредиту МВФ

Фото: Reuters

Для продовження програми фінансування парламент повинен ухвалити чотири закони.

В України вистачить фінансових ресурсів, аби обійтися без чергового траншу кредиту на 1,3 млрд доларів від Міжнародного валютного фонду, якщо ці кошти не надійдуть до кінця 2016 року. Ці гроші все одно підуть у резерви Нацбанку, а не до бюджету. Інша проблема, що Україна не отримає запланованих у держбюджеті надходжень від великої приватизації, яку так і не розпочали, та чергового траншу на 600 млн євро від ЄС.

Про це "Економічній правді" розповів міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Все пропало" не буде. Транші МВФ йдуть не до бюджету, а в резерви НБУ. Наступний – не виняток. Навіть якщо ми не отримаємо його цього року, у нас не буде необхідності шукати гроші для його заміщення, як, наприклад, у випадку з неотриманням макрофінансової допомоги від ЄС або недоотримання доходів від приватизації", – сказав Данилюк.

Отримання чи неотримання траншу не вплине на виконання держбюджету-2016.

"Транш МВФ – це в першу чергу сигнал про те, що програма триває. Це важливо для зовнішніх інвесторів та інших міжнародних організацій. Як відомо, нещодавно рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг України до В-, який дозволить державі та національним компаніям запозичувати кошти на зовнішніх ринках за нижчими ставками. Це стало можливим, в тому числі завдяки реформам, які ми робимо за підтримки МВФ. Важливо продовжувати реформи і не тільки в рамках програми з МВФ", – зазначив міністр фінансів.

Для отримання чергового траншу кредиту МВФ вимагає ухвалити чотири закони – про пенсійну реформу, модель ринку земель сільськогосподарського призначення, скорочення списку державних компаній, які підлягають приватизації (тобто продаж держкомпаній інвесторам), реформування держбанків.

"Реформа держбанків серед іншого передбачає створення незалежних наглядових рад, що допоможе зробити управління держбанків більше прозорим і ефективним", – уточнив Данилюк.

Нагадаємо, в Києві працювала місія МВФ. У своїй заяві вона вказала, що в Україні мляво тривають реформи, яким у тому числі заважають олігархи у владі.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація