Яценюк пояснив, чому Україна не купує газ у Росії та чи достатньо його запасів

Яценюк пояснив, чому Україна не купує газ у Росії та чи достатньо його запасів

Яценюк переконує, що в Україні достатньо запасів газу на зиму / Фото: УНІАН

У підземних газосховищах накопичили близько 13 мільярдів кубометрів.

В українських підземних сховищах нині є близько 13 млрд кубометрів газу й цього достатньо для проходження опалювального сезону. Торік на цей період запасів було на 2,3 млрд кубометрів менше.

Про це у традиційному відеозверненні до українців "10 хвилин" розповів прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Якщо є газ – то є тепло в оселях. Якщо його не вистачає, то це ставить під питання, як пройти зиму. У нас є газ в українських газових сховищах. Зараз загалом є близько 13 мільярдів кубічних метрів газу. Це на 2,3 мільярда більше, ніж було в минулому році (на цей період). Тобто ми накопичили достатній обсяг газу. Ми перестали купувати газ у Російської Федерації. 1 січня вони ("Газпром") виставили рахунок із ціною газу 212 доларів за тисячу кубічних метрів. Ми не купуємо газ у Росії, тому що ми купуємо газ у Європейському Союзі дешевше, ніж нам запропонувала Росія. Середня вартість придбання газу в Європейському Союзі – близько 200 доларів США", – зазначив Яценюк.

Прем'єр нагадав, що українці, які опалюють своє житло газом, мають можливість скористатися пільговою оплатою за нього. Адже протягом шести місяців опалювального сезону, із жовтня по квітень, такі споживачі мають можливість придбати 1200 кубометрів газу за пільговим тарифом у 3,6 грн за кубометр.

"Вкотре хочу нагадати тим домогосподарствам, які використовують природний газ для опалення власної оселі. Ми прийняли рішення про те, що 1200 кубічних метрів газу ви можете використати протягом шести місяців за тим графіком, який влаштовує вас. Наприклад, грудень був теплим. Це означає, що споживання газу було менше. І якщо ви зекономили газ у грудні, то той обсяг зекономленого газу ви можете легко використати в січні. Або навіть у тому випадку, якщо ви в січні використаєте більше, ніж зекономили в грудні, то ви можете частину газу з наступних місяців також використати в найбільш холодний місяць. Тому на шість місяців у вас є обсяг газу за пільговою ціною, яка складає 3600 гривень. Це половина від ринкової вартості газу, яку ви використовуєте на власний розсуд", – пояснив Яценюк.

Глава уряду також закликав українців оформлювати субсидії.

 

Сьогодні говоримо про тепло у оселях, про те, як пройти зиму, чи вистачить нам газу та вугілля, і як перерахувати вартість житлово-комунальних послуг у тому випадку, якщо батарея була холодна.

Опубліковано Арсенієм Яценюком 10 січня 2016 р.

Нагадаємо, "Нафтогаз" радикально підвищив тариф на транзит російського газу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація