Яценюк розповів про українську відповідь РФ

Яценюк розповів про українську відповідь РФ

Фото: Reuters

Підняття мита та ембарго на російські товари почали діяти в Україні

Україна виходить з зони вільної торгівлі з Російською Федерацією, піднімає мита на всі російські товари та вводить торгівельне ембарго на низку товарів, виготовлених в РФ. Про це заявив у "10 хвилинах" у неділю, 3 січня, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

У зв'язку з набуттям чинності Угоди про зону вільної торгівлі Російська Федерація, як і очікувалося, ввела торгівельне ембарго проти України і незаконно вийшла з зони вільної торгівлі.

"Наша відповідь наступна. Україна виходить з зони вільної торгівлі з Російською Федерацією, піднімає мита на всі російські товари та вводить торгівельне ембарго на продовольчі товари, виготовлені в Російській Федерації, а також на товари машинобудування і вагонобудування. Ми діємо дзеркально. Не ми почали цю війну. Але агресор буде покараний", - заявив Яценюк. 

Глава уряду підкреслив, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом – "це саме та угода, за яку мільйони українців боролися на Майдані": "Це саме та перспектива для української економіки стати конкурентною, сильною, взірцевою і тією економікою, яка залучає інвестиції з Європейського Союзу, яка створює нові робочі місця, яка торгує вільно з Європою і дає можливість українському бізнесу розвиватися і йти вперед".

Угода про ЗВТ, наголосив він, означає насамперед безмитний продаж українських товарів до Європи і європейських товарів до України: "Це конкуренція, що є викликом для внутрішнього виробника. Але в першу чергу це можливість для українського бізнесу стати більш сильним, більш конкурентним і завойовувати нові ринки".

Яценюк також підкреслив, що Росія "робила все для того, щоб Україна не стала частиною європейського простору, щоб ми не повернулися в свою історичну європейську сім'ю": "Колишній режим відмовився підписати Угоду про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. І мільйони українців вийшли на вулиці. І ми перемогли".

21 березня 2014 року, Главою Уряду підписана політична частина Угоди про асоціацію, а вже 27 червня 2014 року Президент України підписав економічну частину цієї угоди: "Росія намагалася зупинити вступ цієї угоди. Але з 1 січня угода набула чинності. Ми стали частиною економічної європейської сім'ї".

Повʼязані теми:

Наступна публікація