Яценюк розповів, які колосальні кошти корупціонери заробляють на державних закупівлях

Яценюк розповів, які колосальні кошти корупціонери заробляють на державних закупівлях

Яценюк каже, що на державних закупівлях бюджет втрачає 50 млрд доларів щороку. / Фото: Reuters

Система державних закупівель ProZorro допоможе звести корупцію нанівець.

За підрахунками уряду України, втрати від прямої корупції та неефективного управління становили близько 20% державних закупівель, а це – приблизно 50 млрд гривень щороку.

Про це у програмі "10 хвилин з прем'єр-міністром" повідомив голова уряду Арсеній Яценюк.

За його словами, втрати від корупції становлять майже стільки, скільки в бюджеті закладено на Збройні сили України.

Яценюк зазначив, що створена урядом електронна система державних закупівель ProZorro дозволить повернути в бюджет десятки мільярдів гривень, оскільки усі державні тендери переводяться в он-лайн формат і тому усі процедури стають публічними.

Прем'єр зазначив, що завдяки ProZorro кожна компанія чи підприємець може зареєструватися на торговому майданчику, знайти аукціон і подати заявку на участь.

"Далі відбуваються анонімні торги. За результатами аукціону обирається переможець, і тільки після цього розкривається назва компанії. Таким чином, провести "свого" постачальника стає практично неможливо. А переможцями ставатимуть тільки сумлінні постачальники …При цьому будь-хто може зайти на сайт і дізнатися, що закуповувало те чи інше державне підприємство і за якою ціною", - зазначив Яценюк.

У пілотному режимі ProZorro почала працювати в лютому 2015 року, і завдяки їй вже вдалося зекономити понад 500 мільйонів гривень.

Зокрема, Міністерство інфраструктури та підприємства, які знаходяться у його підпорядкуванні, провели тендери у системі ProZorro на понад 1,3 мільярда гривень. Сума економії перевищила 75 мільйонів: "Міністерство оборони повністю перейшло на електронні закупівлі. Результат - майже 1000 тендерів і 200 млн. гривень економії".

Нагадаємо, 25 грудня 2015 року Верховна Рада прийняла антикорупційний закон про публічні закупівлі. Цей закон встановлює проведення усіх державних закупівель через систему електронних закупівель Prozorro з 1 квітня 2016 року для міністерств і великих держкомпаній, і з 1 серпня 2016 року – для всіх держкомпаній і держорганів.

 
10 хвилин із Прем'єр-міністром. Державні закупівлі. ProZorro

"10 хвилин". Державні закупівлі. ProZorro

Опубліковано Арсенієм Яценюком 17 січня 2016 р.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація