Як Гонтарева пояснювала падіння гривні та економіки. Основні тези та повний текст виступу

Як Гонтарева пояснювала падіння гривні та економіки. Основні тези та повний текст виступу

Фото: УНІАН

Останньою причиною знецінення нацбалюти голова НБУ назвали політичні скандали у верхівці влади.

Гривня знецінюється через сезонні чинники, а також на тлі політичного скандалу у верхівці влади. Стримати це падіння в Нацбанку немає достатньої можливості. Проте регулятор "викинув" на аукціон чергові 50 млн доларів.

Про це під час сьогоднішнього виступу у Верховній Раді сказала голова НБУ Валерія Гонтарева.

Основні тези про монетарну політику Нацбанку та поточну ситуацію на валютному ринку:

– Динаміку курсу останнім часом визначали як тимчасові, так і фундаментальні ринкові фактори. Сезонні чинники залишилися позаду. Але в останні дні з'явився новий ситуативний фактор – політична нестабільність.

– Зараз, як і в найближчому майбутньому, фундаментальний тиск на курс буде спричиняти погіршення зовнішньої кон'юнктури, що перебуває поза межами впливу НБУ.

– У 2015 році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу вперше за останні 10 років був майже збалансованим і становив 200 млн доларів США (близько 0,2% ВВП). Для порівняння – у 2013 році він був 16,5 млрд доларів США або майже 10% ВВП.

– Із збалансованого поточного рахунку у 2015 році Україна виходить у дефіцитний поточний рахунок у 2016 році. За новими прогнозами НБУ, він сягне 2,5 млрд доларів США або 3% ВВП у 2016-му.

– Унаслідок ситуативних і фундаментальних факторів протягом січня надходження валюти в країну скоротилися на 26% порівняно з груднем. А продаж валюти на міжбанківському ринку впав на 43% порівняно з груднем.

– Національний банк не протидіє впливу фундаментальних факторів. Він згладжує надмірні коливання курсу, які відбуваються внаслідок саме ситуативних чинників.

– Для згладжування коливань курсу НБУ проводить валютні інтервенції та вилучає надлишкову ліквідність з банківської системи.

– Нацбанк переглянув прогноз зростання української економіки у поточному році у бік зниження – з 2,4% до 1,1%.

– Відновлення банківського кредитування відбудеться у другій половині року. Це проходитиме поступово з огляду на три причини – низький попит на позикові кошти для інвестицій, значний обсяг простроченої заборгованості бізнесу, високу закредитованість бізнесу.

– Після розробки і впровадження Стратегії розвитку державних банків "Ощадбанк" зосередиться на кредитуванні малого та середнього бізнесу, а "Укрексімбанк" – на підтримці зовнішньоторговельних операцій.

– НБУ і уряду вдалося до нуля звести фіскальне домінування над монетарною політикою. У 2016 році НБУ не буде монетизувати державний борг ані на потреби НАК "Нафтогаз", ані для фінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, ані для до капіталізації держбанків.

– Відсутність фіскального домінування дало підґрунтя для запровадження режиму інфляційного таргетування.

– Для забезпечення цінової та фінансової стабільності Верховній Раді цього року необхідно ухвалити 20 законопроектів. Вони вже подані до парламенту.

Текст виступу голови НБУ Валерії Гонтаревої у Верховній Раді 05.02.2016 from tsnua

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація