Який держбюджет-2016 посеред ночі ухвалили нардепи. Інфографіка

Який держбюджет-2016 посеред ночі ухвалили нардепи. Інфографіка

Прем’єр Арсеній Яценюк радіє прийнятому держбюджету-2016 / Фото: Reuters

Мінімальну зарплату у наступному році підвищуватимуть двічі.

Сьогодні, 25 грудня, близько четвертої години ранку Верховна Рада ухвалила державний бюджет України на 2016 рік.

"Міністерство фінансів розробило проект державного бюджету на 2016 рік, який розрахований з урахуванням змін у податковій базі (зокрема зменшенню єдиного соціального внеску із у середньому 41% до 22%), що сприятиме пришвидшенню соціально-економічного розвитку країни, зменшенню ролі держави в економіці з одночасним зменшенням дефіциту зведеного бюджету та загального дефіциту державних фінансів до 3,7% ВВП", – ідеться в повідомленні Мінфіну.

У відомстві наголошують, що "для збалансування зменшення фінансового ресурсу держави внаслідок зменшення податкового навантаження, та для покращення ефективності використання державних ресурсів, Міністерство фінансів розробило широкий пакет змін до законодавства, що дозволить оптимізувати напрямки використання коштів, підвищити якість державних послуг для громадян, а також, в залежності від рівня доходів громадян, надавати допомогу з бюджету лише тим, хто дійсно її потребує. Відповідний пакет законів було ухвалено Верховною Радою на засіданні 24 грудня. Проект Закону "Про Державний бюджет України на 2016 рік" передбачає також подальшу фіскальну децентралізацію і збільшення повноважень на місцях. Водночас, разом із ресурсами місцеві громади візьмуть на себе відповідальність за частину видатків".

"Розроблений нами проект закону забезпечує всі потреби країни у фінансуванні оборони та всі потреби у соціальних видатках. Водночас, цей бюджет забезпечує загальний дефіцит державних фінансів на рівні 3,7% ВВП, що означає подальше зменшення потреби у залученні нових боргів для фінансування бюджету й боргове навантаження на майбутнє. Це – важливий крок на шляху до оздоровлення економіки та зниження ризиків для її стабільності у майбутньому", – зазначила міністр фінансів Наталія Яресько.

У Мінфіні наголошують, що ухвалення держбюджету-2016 є важливою складовою для отримання Україною чергового траншу кредиту від МВФ та подальшої співпраці. Проте представники фонду ще повинні детально вивчити закон на його відповідність програмі співпраці.

КЛЮЧОВІ ПОКАЗНИКИ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ НА 2016 РІК:

Макроекономічні показники:

– реальне економічне зростання – плюс 2%;

– інфляція – 12%;

– середньорічний курс долара США – 24,1 гривні, в кінці року – 24,4 гривні;

– номінальний ВВП = 2262 млрд грн.

Доходи: 595,1 млрд грн (+15,1% порівняно із законом "Про державний бюджет на 2015 рік").

Видатки: 667,7 млрд грн.

Граничний дефіцит державного бюджету – 3,7% ВВП (83,7 млрд грн), у межах маяка МВФ.

Соціальні стандарти:

– мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум будуть зростати двічі в році – перший раз 1 травня на 5%, другий – 1 грудня на 7%. Усього 12% на рівні із закладеною інфляцією;

– усі основні соціальні допомоги для найбільш вразливих верств населення збережені й проіндексовані у зв'язці із соцстандартами.

Закладено більший ресурс на виплату громадянам житлових субсидій у розмірі 35 млрд грн (із цьогорічних 24 млрд грн).

На оборону і безпеку держави передбачено спрямувати ресурс загальним обсягом 113,6 млрд грн (або 5,0% від ВВП).

Граничний обсяг державного боргу, обрахований у національній валюті, складе 1 501,5 млрд грн та становитиме 66,4 % від ВВП.

Гарантований державою борг, обрахований у національній валюті, складе 444,8 млрд грн.

Державний та гарантований державою борг становитиме 86,0 % від ВВП.

Державний бюджет на 2016 рік

Верховна Рада прийняла державний бюджет України на 2016 рік

Верховна Рада прийняла державний бюджет України на 2016 рік

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація