Якщо Рада ухвалить закон про реструктуризацію кредитів, на Україну чекає спад економіки - експерти

Якщо Рада ухвалить закон про реструктуризацію кредитів, на Україну чекає спад економіки - експерти

Банкіри вважають, що внаслідок прийняття закону відбудеться обвал національної валюти та ще більший спад в економіці. / Фото: Dnister

МВФ не буде співпрацювати з Україною після ухвалення закону 1558-1.

Якщо Верховна Рада прийме закон про реструктуризацію валютних кредитів, то Україна може залишитися без кредитів МВФ, попереджають банкіри. Минулого тижня нардепи відправили його на 3-тє читання. Позичальники твердять - цей документ врятує тих, хто вже не може платити. Щоправда, економісти кажуть - документ вирішує проблеми не лише соціально незахищених позичальників, а й багатіїв і може створити неабиякі проблеми для економіки. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Намети валютних позичальників під Нацбанком напівпорожні. Тут ані вимог реструктуризувати кредити, ані гучних гасел. Коло Верховної Ради взагалі жодного мітингувальника. На відміну від минулого четверга, коли ухвалювали закон 1558-1.

Тоді позичальники палили шини та файєри коло Ради, перекривали рух. Вони пояснюють, що не можуть платити за кредитами з нинішнім курсом.

Позичальники і справді опинилися в безпрецендентній ситуації, твердять економісти. Війна, обвал економіки поставили деяких на межу виживання.

"Має бути рух назустріч людям, які дійсно опинилися в ситуації, коли вони могли сплачувати кредити, а зараз вони не можуть цього зробити. Але все-таки це має бути дуже диференційовано", - каже провідний науковий співробітник Інституту економіки і прогнозування НАН України Ярослав Жаліло.

Допомагати треба насамперед бідним, твердить Ярослав Жаліло. Тим, хто брав у кредит соціальне житло. Натомість закон 1558-1 зобов'язував перевести в гривню всі споживацькі кредити. Тобто, перерахунок долара по 5 чи 8 стосуватиметься і мільйонерів з елітним житлом, яхтами та дорогими авто. А якщо боржник уже виплатив на 15% більше від початкової вартості покупки, кредит пропонують закривати.

"Люди при владі хочуть закрити свої кредитні справи за рахунок суспільства", - переконаний голова незалежної асоціації банків Роман Шпек.

У законі йдеться: реструктуризувати всі борги банки мають за місяць. Сума питання - 7 мільярдів доларів. Це при тому, що на початок травня, за даними НБУ, банки уже зазнали збитків на 82 мільярди гривень.

"Частина банків будуть неплатоспроможними і держава та фонд гарантування вкладів будуть виконувати їх зобов'язання", - каже Роман Шпек.

Наслідки - обвал національної валюти та ще більший спад в економіці. І найголовніше - відмова МВФ від співпраці з Україною. Бо в меморандумі з фондом чітко йдеться: "Держава та НБУ не повинні втручатися у двосторонні перемовини між позичальниками та банками".

В той же час держава мала б стати посередником між позичальниками та банками. Останні теж зацікавлені реструктуризувати кредити. Адже понад 18 відсотків кредитів уже не оплачують вчасно. А за даними рейтингового агентства "Moody's", до кінця року ця цифра може зрости до майже 50%, що теж створює проблеми банкам.

"Треба, щоб держава взяла на себе відповідальність за соціально незахищених. Банки - частину по маржі кредитної ставки", - вважає економіст Тарас Козак.

Також перехід із валютного у гривневий депозит слід зробити дешевшим. Нині це коштує кілька тисяч гривень. У законопроекті 1558-1 рекомендується зменшити суму максимум до 500 гривень. Разом із тим - більш відповідальними мали б стати позичальники, кажуть економісти. Якщо їм роблять пільгу, то вони повинні справно платити. Ні - платити штрафи чи віддавати житло. Натомість законопроект 1558-1 на два роки закріплює мораторій на його відчуження.

"Це говорить про те, що ніякого стимулу для виконання зобов'язань після реструктуризації не буде", - вважає Роман Шпек.

Без цих інструментів впливу не всі банки досі зголосилися підписати добровільний Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів - документ, який уже зараз міг би вирішити проблеми позичальників. У ньому кредит переводять у гривню, хоч і за курсом НБУ. Але дають знижку 50 процентів на суму боргу та пільговІ відсотки. Щоправда, за умови: кредитне житло - соціальне, позичальник справно платив борг, і не має іншої нерухомості.

Нагадаємо, міліція взялася за "фінансових майданівців" через сутички під Радою.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Якщо Рада прийме закон про реструктуризацію валютних кредитів на Україну чекає спад в економіці

Якщо Рада прийме закон про реструктуризацію валютних кредитів на Україну чекає спад в економіці

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація