Яресько назвала винних у стрімкому падінні гривні

Яресько назвала винних у стрімкому падінні гривні

Яреська назвала відповідальних за курс усю країну. / Фото: Право на владу

Міністр наголосила, що курс можна поліпшити, якщо працювати над цим усім разом. 

Курс валют створюється багатьма чинниками і, в першу чергу, за курс відповідальні всі. Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько в ефірі політичного ток-шоу "Право на владу" на каналі 1+1.

"Курс валют створюється не однією особою і не однією юридичною особою. Ми всі в залі, ми всі в країні відповідальні за курс валюти", - наголосила міністр.

"Частина – це є монетарний попит і кількість грошей у системі. Частина – це є інфляція, яка створена, можливо, дефіцитом бюджету, дефіцитом НАК "Нафтогазу", якого ми уникнули і вже немає в цьому році. Тобто ми, як уряд разом з Верховною радою, зменшили інфляційний тиск на валюти", - сказала Яресько, називаючи фактори, які впливають на встановлення курсу.

"Частина – це є торгівельний баланс і зміни в світі, на які ми не маємо вплив взагалі. І зменшення всіх товарних цін на нафту, газ, аграрні товари, металургію – все це впливає на валюту. І також є психологічний тиск народу. Тобто ми всі разом відповідальні за те, щоб працювати на покращення курсу валют", - резюмувала вона.

Кожен українець впливає на курс гривні – Яресько

Кожен українець впливає на курс гривні – Яресько

Нагадаємо, 3 лютого глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що знімає з себе відповідальність за падіння гривні. Вона наголосила, що зниження курсу гривні, зафіксоване останнім часом, пов'язане із фундаментальними факторами, на які не може вплинути НБУ.

До цього у НБУ називали інші причини падіння курсу гривні. Зокрема, Гонтарева заявляла, що національну валюту обвалили відпочивальники та пенсіонери. Чимало людей поїхали відпочивати і витрачали валюту зі своїх карткових рахунків. Окрім того, наприкінці року бюджетники та пенсіонери достроково отримали належні їм виплати. До цього додався панічний попит і гривня здешевшала.

Хто нагрів руки на зростанні курсу долара

Хто нагрів руки на зростанні курсу долара

11 лютого Національний банк України установив офіційні курси валют. Гривня встановила черговий антирекорд у 2016 році – основна валюта сягнула найвищих показників.

Зокрема, долар США залишився на вчорашньому рівні 25,94 грн, що є найвищим показником від початку року. Євро став дорожчим на п'ять копійок і становить 29,20 грн. В обмінниках, банках та на "чорному" ринку основна валюта на гривню дорожча за офіційні курси НБУ: долар – 27, євро – 30.

Курс долара США від НБУ

Create your own infographics
Курс євро від НБУ

Create your own infographics
Середньорічні курси долара США від НБУ

Create your own infographics

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація