ЄС та Україна разом проситимуть у Світового банку півмільярда доларів кредиту на купівлю газу

ЄС та Україна разом проситимуть у Світового банку півмільярда доларів кредиту на купівлю газу

Фото: Укртрансгаз

Київ та Брюссель "максимально близькі" до підписання Меморандуму про співпрацю в енергетичній сфері.

Найближчим часом Євросоюз та Україна спільно звернуться до Світового банку, аби він виділив Україні 500 млн доларів кредиту на закупівлю газу для проходження опалювального сезону.

Про це сьогодні, 2 вересня, перебуваючи в Києві, сказав віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович, передає "Інтерфакс-Україна".

"Пропозиція з мого боку: щоб після дуже хорошої дискусії сьогодні ми спробували спільно звернутися до Світового банку, щоб завершити всі необхідні процедури і гарантувати: цей кредит у 500 мільйонів доларів буде готовий до наступного опалювального сезону", – зазначив Шефчович.

Він також запевнив, що Євросоюз надасть Києву ще 600 млн євро кредиту після того, як Україна ухвалить закони, які покликані реформувати енергетичну сферу.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сказав, що Україна готова до переговорів за новим тристороннім протоколом про постачання російського газу в осінньо-зимовий період. Шефчович додав, що Єврокомісія допускає підписання нового протоколу про постачання газу до України в зимовий період, оскільки цей формат відносин "є ефективним". Про це пише УНІАН.

Зазначимо, що "Нафтогаз" планує підвищити запаси газу до 17 млрд кубометрів. Нині в сховищах – уже 12,5 млрд куб. м.

Крім того, Україна та Євросоюз готові найближчим часом підписати двосторонній Меморандум про співпрацю в енергетичній сфері, оскільки сторони "максимально близькі" до узгодження всіх положень документа.

"Ми закінчуємо разом з європейськими партнерами два документи: енергетичну стратегію України і оновлений Меморандум про співпрацю та взаєморозуміння", – уточнив Гройсман.

"Меморандум майже готовий, і ми готові його підтримати", – додав Шефчович.

Віце-президент Європейської комісії з питань енергетичного співробітництва також запевнив, що ЄС готовий брати участь у модернізації української газотранспортної системи, незважаючи на всі сумніви про її майбутнє.

"Це наші спільні інтереси модернізувати українську ГТС. Таке співробітництво буде кращим сигналом для тих, хто сумнівається в майбутньому ГТС", – наголосив Шефчович.

Він також підкреслив, що "підвищення цін (на газ в Україні) до ринкових – один з найкращих способів для того, щоб вирішити проблеми корупції та зменшити масштаби спекуляцій".

Ринкова ціна на газ також сприяє залученню нових інвесторів, відновленню конкуренції та поліпшенню роботи газового ринку, сказав віце-президента Єврокомісії.

Гройсман сподівається, що Україна може через три-чотири роки досягти достатнього рівня енергонезалежності.

Нагадаємо, у 2016 році Україна взагалі не купувала газ у Росії.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація