Єврокомісар Шевчович відправиться до Москви на переговори щодо постачання російського газу в Україну

Єврокомісар Шевчович відправиться до Москви на переговори щодо постачання російського газу в Україну

Фото: Укртрансгаз

Також буде підніматися питання про транзит газу.

Європейський комісар з питань енергетичного союзу Марош Шевчович найближчим часом відправиться до Москви, щоб взяти участь у переговорах щодо умов постачання газу в Україну взимку і транзиту газу українською територією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на анонімного посадовця ЄС.

"У найближчому майбутньому єврокомісар Шефчович відвідає Москву. І не тільки для обговорення умов зимового пакету, а й для переговорів щодо того, що Україна лишатиметься важливим транзитним партнером і після 2018 року", – заявив він.

За його словами, ці переговори відбуватимуться у рамках тристоронніх консультацій між Україною, Євросоюзом та Росією. Зустрічі мають відбутися як на урядовому рівні, так і з керівництвом "Газпрому".

Співрозмовник видання зазначив, що це будуть лише перші переговори, тому він не очікує значних зрушень після них. "Але зрештою ми сподіваємося на успіх переговорів щодо зимового пакету", - зазначив єврочиновник.

Нагадаємо, Україна вже рік не купує газ у Росії – через завищену ціну, судові позови та політичні питання. Востаннє російське блакитне паливо купували в листопаді 2015-го. Російський газ територією України транспортують лише транзитом до Європи.

Вартість газу з Європи для України поступово дешевшає. За останній рік ціна впала на 37 доларів – до 187 доларів за тисячу кубометрів у третьому кварталі 2016-го. Загалом, вартість імпортованого газу з усіх напрямків (у тому числі й з Росії наприкінці минулого року) за останній рік упала на 34 долари – до 194 доларів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація