Європейці активно скуповують українські трави та ягоди

Європейці активно скуповують українські трави та ягоди

Попит на трави збільшив їхню ринкову ціну. / Фото: ТСН.ua

На ринку корисних зборів справжній бум.

Українські трави та ягоди почали користуватись величезним попитом у європейців. Зокрема, популярними стали карпатські та полтавські трав'яні збори, йдеться в сюжеті "Сніданок з 1+1".

Одна з найвідоміших українських фітотерапевтів і цілителів Наталія Земна розповіла про лікарські рослини, які найчастіше купують.

"Це синя волошка, яка лікує нирки, печінку і захворювання очей. Це липа – для того, аби лікуватися під час застуди, і щоб жінка була молодою. Це така рослина, яку в народі називають молодило або очіток пурпуровий. Цю рослину радимо чоловікам", - говорить Наталія Земна.

Європейці полюють за українськими травами та ягодами

Європейці полюють за українськими травами та ягодами

За її словами, Полтавщина та Карпати – найчистіші території України. Звідси цьогоріч і експортують лікарські рослини за кордон. Найбільше клієнтів з Європи.

"Приїздять і закупляють величезними кількостями рослинного походження сировину", - повідомила фітотерапевт.

Купують українські трави і в Азії. "Я була в Китаї, Кореї. Там кажуть, що нашою рецептурою українською дуже широко користуються".

Попит на трави збільшив і їхню ринкову ціну, каже цілителька. Це дає можливість українським бізнесменам заробити.

Так, продавець Григорій Прокопенко двічі на тиждень з-під Києва возить більше 200 видів лікарських трав, торгує вже 20 років і клієнти задоволені.

"Я в цього чоловіка дуже часто купую трави. Він мені чоловіка врятував. У нього була ампутація пальців. І я постійно в нього беру. Дай йому, Боже, здоров'я", - розповіла пенсіонерка Надія.

Аптечний фармацевт Анастасія Гончаренко теж помітила ажіотаж на трави. При цьому 90 відсотків зборів – з українських полів.

"Зараз трави беруть дуже активно. Дитячі чаї користуються великим попитом. Також великим попитом користуються фіточаї, які містять багато трав", - говорить Гончаренко.

Найчастіше купують трави в аптеці пенсіонери та жінки середнього віку.

"За допомогою трав я навчилася сама собі допомагати, дітям. Я не привикла користуватися таблетками, якимись хімічними препаратами, тому що вважаю, що це шкідливо. Я купую наші звичайні українські, тому що у нас хороші трави", - зазначає киянка Лариса.

Фітотерапевт Борис Скачко додає, що трави – це дійсно українська "споконвічна медицина", однак необхідно знати, в яких випадках їх можна використовувати.

"Питання в чому - багато речей, які до нас прийшли з давніх часів, їх треба переглядати. Наприклад , липа , яка прозвучала раніше, це перший привід під час застуди для ускладнення. Усі європейські експерти давно це прорахували - потогінні блокують здатність нирок і не дають ниркам очищати кров. Більше того знижують температуру, яка як антибіотик б'є будь-які бактерії і віруси. Ні в якому разі не треба знижувати температуру, а треба її супроводжувати. Малина так само. Це путівка до ускладнення. Хочете підняти імунітет - у нас є наш мед", - сказав експерт.

Зазначимо, раніше експерти розповіли, як правильно вживати мед, щоб не нашкодити здоров'ю.

Повʼязані теми:

Наступна публікація